“Deze manier van communiceren mag niet ontbreken in de zorg”
Dermatoloog Martijn Meijs van het Amsterdamse BovenIJ ziekenhuis appt sinds kort met zijn patiënten over bijvoorbeeld medische vragen en medicatiegebruik. Makkelijk voor zijn patiënten én voor hem en zijn assistenten. “We zien het aantal telefoontjes afnemen.”

En, hoe bevalt de BeterDichtbij dienst?
“We nodigen bijna al onze patiënten uit om de app te gebruiken. BeterDichtbij is bijvoorbeeld heel handig in plaats van de telefoontjes voor het aanvragen van een herhaalrecept. Al onze patiënten die medicijnen gebruiken, kunnen nu via de BeterDichtbij app om een herhaalrecept vragen. Daarnaast kunnen onze patiënten op uitnodiging ook medisch inhoudelijke vragen stellen via BeterDichtbij.”
Hoe reageren patiënten op uw uitnodiging?
“Iedereen reageert positief, zeker mensen onder de 60 jaar. Maar ook bij patiënten boven de 60 zie je trouwens steeds vaker dat ze graag appen. En als het niet past bij mensen, dan maken ze er geen gebruik van. Dat hoeft ook niet, want ze kunnen natuurlijk nog gewoon bellen en de reguliere poliafspraken blijven natuurlijk ook bestaan. Maar we merken dat patiënten het prettig vinden om ook zo te communiceren.”
Wat voor vragen stellen patiënten u via de app?
“Laatst had ik bijvoorbeeld iemand die appte: het gaat niet goed met mijn eczeem. Moet ik langskomen, of kan ik de reguliere controle afwachten? De patiënt stuurde even een foto mee in de app. Toen kon ik adviseren wat het beste was. In sommige gevallen blijkt een bezoek dan niet nodig, dat scheelt de patiënt en ons tijd.
Soms zet ik het ook in om patiënten eraan te herinneren dat ze over 6 weken bijvoorbeeld weer bloed moeten prikken. Dat plan ik dan in, zodat de patiënt automatisch een herinnering krijgt op het juiste moment. Het is trouwens wel goed om nog even te benadrukken dat BeterDichtbij er echt voor tijdens een behandeling is. Nieuwe patiënten en diagnoses zie ik altijd eerst op de poli.”
Krijgt u eigenlijk ook vragen die niet thuis horen in de app?
“Vooralsnog zie ik helemaal niet dat mensen misbruik maken van de app of onzinnige vragen stellen. Je ziet wel vragen waarvan ik soms denk: die hadden ze anders misschien bewaard voor het volgende bezoek. Maar dat is een service die we dan kunnen bieden.“
Waarom besloot u BeterDichtbij in te zetten op uw poli voor dermatologie?
“Omdat dit een manier van communiceren is met de patiënt die niet mag ontbreken in de zorg. Patiënten kunnen zo zelf bepalen wanneer ze hun vraag stellen en deze rustig formuleren zonder dat ze wat vergeten. Op de poli kiezen wij vervolgens een eigen geschikt moment om te antwoorden binnen een afgesproken termijn. Het is voor mensen vaak makkelijker dan bellen. Je kunt gewoon via je smartphone je vraag stellen en krijgt bij ons op werkdagen binnen 24 uur reactie. En die reactie kun je daarna ook nog even nalezen.
Het haalt ook de druk van de telefoon bij ons, want die is groot. We zien het aantal telefoontjes voor herhaalrecepten al afnemen. Dat is prettig voor patiënten die niet in de wachtrij hoeven wachten, en voor mij en mijn assistenten scheelt het tijd. We kunnen de vragen vaak in één keer afhandelen.”
Welke kansen ziet u voor de doorontwikkeling van BeterDichtbij?
“Het zou prettig zijn als het patiëntendossier en de app gekoppeld waren. Een andere kans die ik zie, ligt bij de registratie in de app. Registreren moet natuurlijk veilig zijn, maar de beveiliging zorgt er ook voor dat de registratie niet altijd goed gaat. En dan haken veel patiënten af. Dat is jammer, daar zouden we iets op moeten bedenken zodat het voor patiënten nog makkelijker wordt.”
Ook een idee voor BeterDichtbij?
Het BeterDichtbij team werkt continu door aan het webplatform en de app, op basis van suggesties van artsen, zorgverleners en patiënten. Heeft u ook een idee voor BeterDichtbij? We horen het graag, neem contact op.