Ga naar hoofdinhoud
De BeterDichtbij servicedesk is tijdelijk telefonisch niet bereikbaar i.v.m. storing. Je kunt contact opnemen via de chat op onze website of per mail via service@beterdichtbij.nl

“Werkplezier en digitalisering gaan hand in hand”

Als we de zorg toekomstbestendig willen inrichten, is de focus op alleen digitalisering, anders werken óf de krappe arbeidsmarkt niet voldoende. Dat is de stellige overtuiging van Sabine Uitslag. Ze zet zich al jaren in voor werkplezier in de zorg, en komt er meer en meer achter dat je alleen aan die missie kunt werken als je werkplezier verbindt aan de andere grote ontwikkelingen waar de zorgsector in zit. Ja, ook aan digitalisering en de noodzaak om anders te gaan werken. Want die beide ontwikkelingen hebben grote invloed op hoe zorgmedewerkers hun werk beleven. “Werkplezier en digitalisering gaan hand in hand. Sterker nog: digitalisering kan het bindmiddel zijn binnen organisatie, mits je het goed toepast.”

Sabine Uitslag over werkplezier en digitalisering

Werkplezier in de zorg

Als je het over werkplezier in de zorg hebt, dan kun je niet om Sabine Uitslag heen. En gelukkig ook maar, want als er iemand is die de energie en ideeën heeft om de zorg voor medewerkers leuker, beter en prettiger te maken, dan is zij het wel. Zo gaat ze zelf actief het land in met interactieve theatervoorstellingen voor iedereen die werkt in en met de zorg, initieerde ze de Dag van het Werkplezier (de volgende is 30 januari 2024), en schreef ze recent samen met John van der Sanden en Jan Vriends het “Tijd voor jezelf boek” vol ontspanning en inspiratie voor zorgverleners. Al ruim 12 jaar zet Sabine zich in voor meer gelukkige medewerkers in de zorg.

Digitalisering is in het afgelopen decennium natuurlijk een steeds grotere rol gaan spelen in de zorg. Niet alleen in positieve zin, ziet Uitslag: “Ik hoor nog best vaak zorgen bij mensen op de werkvloer: ben ik straks nog wel nodig? En daarbij hoor ik ook zorgverleners die bang zijn dat de zorg verschraalt, omdat ze vrezen dat ze straks veel minder mensen live zien, het werk minder persoonlijk wordt en alles digitaal moet. Daar mogen we niet zomaar overheen stappen, het is belangrijk dat we oog hebben voor alle perspectieven.”

“Als we willen dat medewerkers gelukkig zijn in hun werk, is het cruciaal dat we oog hebben voor alle perspectieven.”

Perspectief van zorgmedewerkers centraal bij digitalisering

De belemmeringen die zorgverleners ervaren, wil je natuurlijk zoveel mogelijk beperken. Juist ook omdat digitalisering wel degelijk een bijdrage kan leveren aan het plezier van medewerkers in de zorg. “Werkplezier en digitalisering gaan hand in hand. Sterker nog: digitalisering kan het bindmiddel zijn binnen organisatie, mits je het goed toepast.”

Wat de sleutel is naar een goede toepassing van digitalisering voor meer werkplezier? Sabine antwoordt: “Als we willen dat medewerkers gelukkig zijn in hun werk, is het cruciaal dat we oog hebben voor alle perspectieven. Waarom digitaliseren we zorg, wat levert dat jou op als zorgverlener nu en in de toekomst, en wat betekent dit voor het contact en de zorg van de patiënten of zorgvragers waar je je verantwoordelijk voor voelt?”

Maak zorgverleners onderdeel van de oplossing, stelt Sabine Uitslag. Daar ligt een kans op veel gebieden in de zorg, maar zeker ook bij digitalisering. “Dat begint al bij de start, want zorgverleners zien op de werkvloer heel goed wat er beter kan en hoe je dat kunt aanpakken. Neem de tijd om daarnaar te luisteren. En deel ook wat er vervolgens mee gedaan wordt, of beter nog: geef mensen een rol in het project als zij dat willen.” En ook in de implementatie van digitale diensten, zou de hoofdrol moeten liggen bij de zorgverleners, vindt ze. “Benut alle talenten die je in huis hebt. En vraag juist niet te veel van mensen die er minder of niets mee hebben,” is Uitslags advies.

Wat is werkplezier in de zorg?

Ken je de online sessie “Werkplezier en digitalisering” al? Hierin licht Sabine Uitslag haar visie op werkplezier toe. Ze gaat in op de 4 thema’s die werkplezier in de zorg definiëren: zingeving, meesterschap, autonomie en sociale cohesie. Ook licht Melissa Lockhorst, programmamanager Digitale Zorg bij Franciscus Gasthuis en Vlietland, tijdens deze inspirerende sessie toe hoe haar programma steeds verder vervlochten raakt met het programma rond Werkgeluk en hoe dit in de praktijk al vorm krijgt.

Bekijk sessie nu >

Ruimte voor mensenwerk

Waar ligt die bloeddrukmeter ook alweer? In ‘het verpleeghuis van de toekomst’ onderdeel van Zorgspectrum in Nieuwegein dat Sabine Uitslag laatst bezocht, bleek dat medewerkers samen gemiddeld 9 uur per week naar hulpmiddelen zochten. Tot er trackers werden geplaatst op de hulpmiddelen. “Toen kwam er ineens heel veel tijd bij. Dat is toch fantastisch, dat is tijd die je kunt besteden aan waar je goed in bent, wat jij als zorgverlener waardevol vindt en waar je waarde veel groter is.”

Ook ziet ze op steeds meer plekken in bijvoorbeeld verpleeghuizen, dat digitale oplossingen worden ingezet voor makkelijker en efficënter contact met partners en familie van bewoners. “Dat voorkomt ongeruste telefoontjes over hoe een onderzoek of hoe de dag is verlopen. Dat bespaart natuurlijk tijd, maar maakt de verbinding met de partner en andere naasten natuurlijk ook sterker. En dat is precies wat nodig is om van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat én zorgen met’ te transformeren. Het onderhouden van een waardevolle relatie.” Dit zijn voorbeelden, licht Uitslag toe, waarbij digitalisering ruimte maakt voor mensenwerk. Ook kan digitaal contact zorgen dat een zorgverlener sneller wat terug hoort van een patiënt. Dit kan gaan over het zorgtraject zelf, waardoor de zorgverlener weet dat het juiste is gedaan, maar ook een eenvoudig compliment of duimpje terug kan veel betekenen voor een zorgverlener.

“En dat is waar je voor in de zorg gaat werken natuurlijk, niet om met techniek of een computer bezig te zijn, maar om mensen te helpen. Zo draagt digitalisering dus bij aan zingeving, autonomie, optimaal inzet van talenten en je verbonden weten met iets wat groter is dan jezelf, kortom werk- én leefplezier.”

“Als je digitale zorg goed organiseert en implementeert, maak je meer tijd vrij voor de patiënten of cliënten die dat nodig hebben. En, ook heel belangrijk, meer tijd voor je collega’s. Tijd die je dus investeert in wat de zorg echt beter maakt.”

BeterDichtbij Whitepaper 'Meer werkplezier met digitale zorg' visual.Verder lezen? Download nu het whitepaper!

In het BeterDichtbij whitepaper “Meer werkplezier met digitale zorg” hebben we praktijkvoorbeelden, inspirerende cases en ervaringsverhalen bij elkaar gebracht, die laten zien hoe digitalisering een rol speelt bij het werkplezier van zorgverleners. Nu en in de toekomst.

Het resultaat is een handreiking met talloze aanknopingspunten om verder mee aan de slag te gaan. Zo lees je in het whitepaper hoe digitalisering:
🟢 Bijdraagt aan zinnige zorg, uitgaande van vakmanschap
🟡 Nieuwe loopbaanperspectieven biedt
🔵 De zeggenschap van zorgverleners kan vergroten

Download nu >

Over Sabine Uitslag, directeur Werkplezier in de zorg

Sabine Uitslag is oud-verpleegkundige, gezondheidswetenschapper en heeft de TopClass bestuurskunde in de gezondheidszorg aan de Erasmus gevolgd. Ze werkt al meer dan 30 jaar in en vóór de zorg en is bekend met zo’n beetje alle sectoren en lagen. Ze is nu directeur Werkplezier bij FWG, spreker, dagvoorzitter en CEO en founder van de Waardenladers een theaterproductie speciaal voor de zorg en welzijn die middels humor, inspiratie, interactie, theater en muziek de waarden van zorginstellingen laadt.

Samen met John van der Sanden en Jan Vriends schreef ze recent het “Tijd voor jezelf boek”, een boek vol ontspanning en inspiratie voor zorgverleners. Een aanrader, ook als cadeau voor je medewerkers!

Meer informatie en bestellen >