Ga naar hoofdinhoud
De BeterDichtbij servicedesk is tijdelijk telefonisch niet bereikbaar i.v.m. storing. Je kunt contact opnemen via de chat op onze website of per mail via service@beterdichtbij.nl

Terugblik op de Slimme Zorg Estafette 2023

“Digitaal contact voor iedereen” dat was het thema van de Slimme Zorg Estafette 2023. De maand februari stond voor BeterDichtbij in het teken van inspiratie, het uitwisselen van kennis op locatie en werkplezier. Zo vonden er inspiratiesessies plaats speciaal voor poli-assistenten, doktersassistenten en medisch secretaresses. Hiervoor reisde het BeterDichtbij team af naar het Deventer Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis, ziekenhuis Nij Smellinghe en het Elkerliek ziekenhuis. Maar ook gaven we samen met onze partners een goed bekeken webinar over digitale zorg. We blikken graag samen met jou terug op de Slimme Zorg Estafette.

Inspiratiesessie in ziekenhuis Nij Smellinghe

SZE logo

7 februari: Inspiratiesessie ‘Digitaal contact op de poli’ bij Deventer Ziekenhuis

We begonnen dit jaar de Slimme Zorg Estafette met de inspiratiesessie ‘Digitaal contact op de poli’ bij het Deventer Ziekenhuis. Voor een mooie groep zorgverleners deelden Miranda Echten (planningsfunctionaris mammapolikliniek Chirurgie bij Isala) en Sandra Oosterlaar (Stomaverpleegkundige/Casemanager GE bij Deventer Ziekenhuis) beide hun best practices. Hierop volgde een masterclass digitaal communiceren en de workshop hoe je digitaal contact slim kan inzetten op de poli.

“Het voordeel van digitaal contact is dat het prettig werkt. Folders en standaardberichten kunnen voortaan eenvoudig digitaal worden verstuurd en dat scheelt tijd.”
Miranda Echten, planningsfunctionaris mammapolikliniek Chirurgie bij Isala

14 februari: Webinar Stichting Digisterker en BeterDichtbij ‘Digitale zorg voor iedereen’

Hoe stimuleer je patiënten om van digitale zorg gebruik te maken, ook als zij niet zo digitaal vaardig zijn? Welke kansen biedt samenwerking tussen bibliotheken en zorginstellingen, en op welke manier kunnen deze organisaties met informatie over verschillende digitale diensten een toegankelijk aanspreekpunt vormen voor patiënten? Tijdens de webinar van Stichting Digisterker en BeterDichtbij ‘Digitale zorg voor iedereen’ gingen we uitgebreid op deze onderwerpen in. De sprekers van Stichting Digisterker, BeterDichtbij, Bibliotheek Kennemerwaard, Noordwest Ziekenhuisgroep en het Maasstad Ziekenhuis deelden hun ervaringen en tips die toegepast kunnen worden bij zorgorganisaties en bibliotheken.

Heb je de webinar gemist? Bekijk deze nu terug >

17 februari: Inspiratiesessie ‘Digitaal contact op de poli’ bij Franciscus Gasthuis in Rotterdam

De tweede inspiratiesessie dit jaar vond plaats in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Suzanne Korthorst, directeur Zorg bij Franciscus Gasthuis & Vlietland, verzorgde de opening. Zij ging in op de uitdagingen waar de zorgsector voor staat en het belang van slim en anders organiseren. Hierna kregen Betül Mumcu (doktersassistente dermatologie bij Tergooi MC) en Karin Dekker (diabetesverpleegkundige bij het Maasstad Ziekenhuis) het woord. Zij gaven beide een mooi voorbeeld van slim organiseren en deelden hun inzichten over hoe digitaal contact kan bijdragen aan goede zorg en voordelen heeft voor zorgverleners en patiënten. Tijdens deze interactieve sessie werd ook een mini-masterclass gegeven over digitaal communiceren met patiënten. Tot slot volgde een mini-workshop waar stellingen aan bod kwamen over het gebruik van digitaal contact op de poli.

21 februari: Inspiratiesessie ‘Digitaal contact op de poli’ bij ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten

Tijdens de inspiratiesessie in ziekenhuis Nij Smellinghe konden we rekenen op een grote opkomst van deelnemers. De unieke collegezaal van ROC Friese Poort, nieuw sinds september 2022 en in gebruik voor het verzorgen van volwassenonderwijs binnen de muren van het ziekenhuis, zat helemaal vol. Nij Smellinghe ZVE-Manager José Groenboom deed de aftrap waarna er verschillende sprekers waren. Sascha Prins (poli-assistent cardiologie bij het Wilhelmina Ziekenhuis Assen) vertelde over hun ervaringen uit de dagelijkse praktijk met de inzet van digitaal contact. Hierna werd een casus van Tergooi dermatologie gepresenteerd. Er ontstond, mede door de hoge opkomst, een mooie interactie met de zaal waarbij zowel praktische als strategische vragen aan bod kwamen.

“We kunnen nog betere begeleiding bieden door tussentijds eenvoudig digitaal in contact te blijven via BeterDichtbij, patiënten kunnen daarbij ook tussentijds hun vragen stellen.”
Sascha Prins, Medisch secretaresse cardiologie in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

27 februari: Inspiratiesessie ‘Digitaal contact op de poli’ bij Elkerliek ziekenhuis in Helmond

De laatste inspiratiesessie van de Slimme Zorg Estafette vond plaats in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Na de introductie van Dirk-Jan Willekens (Manager Zorgverkoop & Zorgvernieuwing bij Elkerliek ziekenhuis) deelde Lieneke Charpentier (Klant Contact Centrum bij Elkerliek ziekenhuis) haar inzichten over de inzet van digitaal contact bij het Klant Contact Centrum in het Elkerliek ziekenhuis. De interactieve sessie bevatte tevens een mini-masterclass over slim digitaal communiceren met patiënten, gevolgd door een mini-workshop over het praktisch toepassen van digitaal contact op de poli. Door middel van stellingen kregen deelnemers de kans om actief deel te nemen aan de sessie.

Verder verdiepen in digitaal contact?

We kijken terug op een succesvolle maand! Op steeds meer plekken is digitaal contact een vast onderdeel van het werken op poli’s. Er zijn eenvoudige toepassingen om bijvoorbeeld beter bereikbaar te zijn voor patiënten maar ook nieuwe zorgpaden waarbij soms zelfs minder consulten benodigd zijn. Wil je ook verder met digitaal contact in de dagelijkse praktijk? Hou dan de webinars en andere evenementen van de BeterDichtbij Academie in de gaten. Deelname is kosteloos en de webinars zijn waar mogelijk geaccrediteerd. Ook is het mogelijk om je aan te melden voor de nieuwsbrief van BeterDichtbij >