Hybride zorg bij Merem Medische Revalidatie: De revalidatiezorg van de toekomst
In het Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde (NTR) verscheen recent een wetenschappelijke publicatie over hybride zorg, met BeterDichtbij bij Merem Medische Revalidatie als praktijkvoorbeeld. De publicatie bespreekt hoe hybride zorg in de praktijk succesvol ingezet kan worden en een belangrijke plek inneemt in de revalidatiezorg van de toekomst.
Hybride zorg wordt volop ingezet in de revalidatiezorg. Toch liggen er nog veel kansen onbenut om met minder zorgpersoneel meer patiënten te behandelen. Dit vormt dan ook het centrale thema in de wetenschappelijke publicatie in het NTR. Deze publicatie biedt inspirerende adviezen en voorbeelden van de toepassing van hybride zorg in de revalidatiepraktijk. De inzichten zijn verzameld tijdens de boeiende workshop van het DCRM-congres 2023: Equality and inclusivity of rehabilitation is in danger, georganiseerd door Merem en BeterDichtbij.
Bijdragen aan de publicatie in het NTR zijn geleverd door: dr. Paulien Goossens (revalidatiearts en bestuurder van Merem), drs. Anouk van Oers (revalidatiearts bij Merem), Sander Bijl (operationeel directeur van BeterDichtbij), Jeroen Raijmakers (ervaringsdeskundige bij Merem) en Ton Hafkamp MBA (CIO bij Merem).
Meerwaarde van digitaal contact in de revalidatiezorg
Een belangrijk inzicht dat naar voren komt in de publicatie is bijvoorbeeld de noodzaak om patiënten serieus te nemen als digitale partners. Het creëren van een digitale omgeving waarin patiënten makkelijk toegang hebben tot hun behandelteam via beeldbellen of het versturen van berichten, en waarin hen ondersteuning wordt geboden waar nodig, kan hun acceptatie van hybride zorg verhogen. Ook wordt de behoefte van patiënten aan betrouwbare en toegankelijke informatie benadrukt, zowel over het ziektebeeld als over het revalidatieproces, net als hun behoefte aan zorg op maat en inspraak in hun behandeltraject. BeterDichtbij kan als digitaal communicatieplatform een cruciale rol spelen om aan deze behoeften tegemoet te komen.
Klik hier om de volledige publicatie online te lezen op de website Revalidatie.nl.