Ga naar hoofdinhoud
De BeterDichtbij servicedesk is tijdelijk telefonisch niet bereikbaar i.v.m. storing. Je kunt contact opnemen via de chat op onze website of per mail via service@beterdichtbij.nl

Digitaal contact voor iedereen bij het Zaans Medisch Centrum

Laagdrempeliger kan haast niet. Met de BeterDichtbij app kunnen patiënten eenvoudig en veilig contact leggen met hun arts of andere zorgverlener. Wie een vraag heeft, kan gewoon een appje sturen. In het Zaans Medisch Centrum in Zaandam zijn na een proefperiode nu (bijna) alle afdelingen te bereiken via de app.

Beeldmateriaal: Zaans Medisch Centrum

Een van de patiënten bij het Zaans Medisch Centrum die de BeterDichtbij app graag gebruikt is Marleen van Berge. Ze kreeg de app via de afdeling Longverpleegkunde. “Wat ik fijn vind aan de app is dat je snel antwoord krijgt. Dat is hartstikke handig. Het scheelt veel gedoe en bespaart me tijd want ik hoef niet meer langs de huisarts als ik ineens benauwd ben. Mijn medicijnen liggen soms een uur later al klaar bij de apotheek.

Ik kan het gebruik van de app dus zeker aanraden. Ook omdat het laagdrempelig is. Sommige mensen durven niet zo makkelijk hun mond open te trekken en hun vragen te stellen aan een arts. Schrijven is dan prettiger. Het geeft je even de tijd om na te denken hoe je je vraag wilt stellen.”

Ook Danielle Blom, kinderarts, vindt de app echt een aanrader voor patiënten: “Het past bij de manier waarop we tegenwoordig communiceren. Ouders en kinderen kunnen ons nu appen op het moment dat het hen uitkomt en ze krijgen vrij snel antwoord. En dat doet deze patiëntendoelgroep ook heel graag.” De vragen komen bij de poli-assistent binnen. Sommige vragen kunnen zij zelf beantwoorden, andere spelen ze door naar de kinderartsen.

De vragen die Danielle voorbij ziet komen, zijn verschillend van aard. “De ene ouder laat weten dat het eczeem van haar kindje erger is geworden en vraagt of ik kan meedenken. De ander heeft een allergische reactie bij haar dochter gezien en vraagt zich af of dat te maken heeft met iets dat het meisje gisteren heeft gegeten. Soms zijn er vragen over de medicatie. Kinderen boven de 16 willen zelf ook nog wel eens een app sturen. Dat zijn de leukste appjes.”

Ook Dyani Pfaltzgraff (22) gebruikt de BeterDichtbij app vanaf het begin. Dat is nu ongeveer drie jaar. “Ik heb diabetes. Soms heb ik kleine vragen of zijn er situaties waarin ik even een goede tip kan gebruiken. Dan is het makkelijk om te appen. Op een doordeweekse dag krijg ik meestal op dezelfde dag nog een antwoord terug.”

Zijn er nog verbeterpunten voor de app? “Nou, ik ben eigenlijk super tevreden met de app. Maar als ik iets moet bedenken, zou het handig kunnen zijn dat je de app ook meteen als een soort logboekje zou kunnen gebruiken. Dat je in een overzichtje ziet wat er heeft gespeeld door de jaren heen.”

Controlemoment

Op de Pijnpoli van het Zaans Medisch Centrum zetten ze de app nog iets breder in. Niet alleen kunnen patiënten een vraag stellen, de Pijnpoli communiceert ook zelf met patiënten. Yvette Engelsman, poli-assistent op de Pijnpoli: “Als controlemoment sturen we zo’n acht tot twaalf weken na de behandeling een soort van formulier. Hiermee informeren we bijvoorbeeld naar het effect van de behandeling. Vanuit de frontoffice van onze poli sturen wij de antwoorden door naar de arts. Die kan dan bekijken of er bijvoorbeeld een vervolgafspraak nodig is.”

Hoewel oudere patiënten nog steeds het liefst bellen met de Pijnpoli, hebben jongere patiënten het gemak van de app al ontdekt. Yvette: “Het is voor hen fijn dat ze hun vraag over bijvoorbeeld medicatiebijwerkingen met het gemak van een WhatsAppje tussendoor kunnen stellen. Voor een telefoongesprek moeten ze vaak een vrije ruimte op hun werk zoeken of ze stellen het uit tot hun vrije dag. Dat is nu dus niet meer nodig.”

Mooie berichten

Behalve zorgvragen komen er via de BeterDichtbij app ook hele mooie berichten binnen, weet Yvette. “Zoveel mensen die blij zijn met de pijnbehandeling. Onlangs liet een patiënt van het ziekenhuis weten dat zij na jaren van pijn ‘niet wist wat haar overkwam’. ‘Ik heb alweer een stuk gewandeld en gefietst’, zo appte ze ons. Zelfs als we mensen niet kunnen helpen met hun pijn, dan krijgen we soms nog een bedankberichtje. Een goede uitleg zorgt voor begrip en kan mensen helpen met de pijn te leren leven. Dat soort berichten maken het openen van de Beter Dichtbij app ook de moeite waard.”

U kunt nu BeterDichtbij gebruiken in het ZMC

Het Zaans Medisch Centrum maakt gebruik van BeterDichtbij. Een app waarmee u direct contact heeft met uw eigen arts of andere zorgverlener. Heeft u een vraag? U appt direct met de poli waar u onder behandeling bent. Voor iedere vraag die u wilt stellen. Op elk moment van de dag via uw mobiele telefoon of computer. En natuurlijk blijven we ook gewoon telefonisch bereikbaar.

Als u patiënt bent in het ZMC, krijgt u een mail met een uitnodiging om de app te installeren. U ziet hieronder hoe u dat kunt doen. Heeft u hulp nodig? Dan kunt u ook terecht bij vestigingen van Informatiepunt De Bieb in de Zaanstreek.

Op donderag 2 februari werden zorgverleners en patiënten getrakteerd op koffie en thee in verband met de ziekenhuisbrede uitrol van BeterDichtbij.