Ga naar hoofdinhoud
De BeterDichtbij servicedesk is tijdelijk telefonisch niet bereikbaar i.v.m. storing. Je kunt contact opnemen via de chat op onze website of per mail via service@beterdichtbij.nl

Podcast Voorzorg: Wat maakt het werk van zorgverleners makkelijker, nu en in de toekomst?

“Zodra zorgverleners hun witte jas aan hebben, liggen hun verwachtingen met technologie lager dan wanneer ze ’s avonds op de bank online een bestelling doen.” En dat terwijl digitalisering het werk van zorgverleners juist makkelijker zou moeten maken, stellen Godfried Bogaerts en Sander Bijl in de Voorzorg podcast van Zorgvisie en Skipr. Hoe BeterDichtbij dit doet, en hoe het communicatieplatform tegelijk aansluit op technologische mogelijkheden als ChatGPT, vertellen ze in het gesprek met journalist Sytse Wilman.

Godfried Bogaerts en Sander Bijl, podcast Voorzorg

Digitale zorg vanuit kansen en behoeften van zorgverleners

“Vaak wordt gedacht dat een verandering in de zorg begint bij management, maar bij BeterDichtbij zien we juist vaak dat het start bij zorgverleners,” vertelt Godfried Bogaerts, algemeen directeur van BeterDichtbij. “We hebben veel voorbeelden van juist poli-assistenten en verpleegkundigen die zelf een voorbeeld neerleggen om anders te gaan werken. Ontstaan vanuit hun eigen idee, passend bij hun afdeling en patiëntengroep. En dat gaat dan vervolgens rond in de organisatie, maar vaak ook daarbuiten.”

Sander Bijl, operationeel directeur van BeterDichtbij, vult aan: “Dit haal je alleen op als je continu in gesprek blijft met elkaar. Waar zit een behoefte en wat zijn slimme toepassingen van bijvoorbeeld digitaal contact in de zorg?” Hoe BeterDichtbij dit faciliteert? Bijvoorbeeld samen met de premium testers van BeterDichtbij, maar ook in klantsessies, de BeterDichtbij Academie, webinars. “Er ontstaat een kennisnetwerk waar we goede voorbeelden met elkaar uitwisselen.”

Ambitie: makkelijk samenwerken

In de podcast vertellen Bogaerts en Bijl onder meer over de ontwikkelingen rond BeterDichtbij Collega, dat contact tussen zorgverleners mogelijk maakt en momenteel in gebruik is bij Wilhelmina Ziekenhuis Assen met medisch servicecentrum NAAST-ZCN. Hierin in het communicatieplatform BeterDichtbij een onderdeel en aanjager van de netwerkstructuur in de regio. Bogaerts licht toe: “Door de inzet van BeterDichtbij kan ook de manier van werken in de zorg veranderen. Ik hoop dat het in de komende jaren steeds meer gaat naar netwerkstructuren. Waardoor je netwerken krijgt waarin zorgverleners van elkaar zien: hé als we nu zo gaan samenwerken, kunnen we makkelijker de zorg toegankelijker maken voor deze regio. Het zou ons heel trots maken als we hier een kleine bijdrage aan kunnen leveren.”

Verandering begint daarbij bij de behoefte van zorgverleners, benadrukken beide oprichters van BeterDichtbij. En dan moet je niet als eerste op de nieuwste ontwikkelingen, zoals ChatGPT, springen. “We houden de ontwikkelingen natuurlijk goed in de gaten, maar zijn van mening dat dit eerst goed moet werken op andere plekken zodat we er als mensen – dus ook zorgverleners en patiënten – aan gaan wennen. Dan komt daarna de stap naar de toepassing in de zorg.”

Als wij een bijdrage kunnen leveren aan het werkplezier van zorgverleners, gaan we ook met een glimlach naar huis.

Werkplezier van zorgverleners

De groei van BeterDichtbij zet ook door, niet alleen binnen de ziekenhuizen maar ook met de start van andere zorgorganisaties, zoals thuiszorgorganisaties en revalidatie. “We hopen dit jaar ook de eerste GGZ-organisatie aan te sluiten op BeterDichtbij,” vertelt Bijl.

Bogaerts sluit af: “Ik denk dat nu een opening gekomen is om echt grote stappen te zetten, en ook op zo’n manier dat het voor zowel patiënten als zorgverleners behapbaar en leuk blijft. Want digitalisering kan ook bijdragen werkplezier. Er komt zoveel op zorgverleners af. Alles wat hen helpt om het werk net wat makkelijker te maken, of een keer een duimpje of een hartje terug te krijgen van de patiënt. Ja, dan ga je met een glimlach naar huis. Als wij daaraan die bijdrage kunnen leveren, gaan we ook met een glimlach naar huis.”

Podcast Voorzorg over BeterDichtbij beluisteren

Luister nu de gehele podcast Voorzorg (van de redactie van Skipr en Zorgvisie), waarin journalist Sytse Wilman in gesprek gaat met BeterDichtbij-oprichters Godfried Bogaerts en Sander Bijl.

Beluister podcast >