Ga naar hoofdinhoud
De BeterDichtbij servicedesk is tijdelijk telefonisch niet bereikbaar i.v.m. storing. Je kunt contact opnemen via de chat op onze website of per mail via service@beterdichtbij.nl

Terugblik op de Slimme Zorg Estafette 2024 met “Tour de BeterDichtbij”

Tijdens de Slimme Zorg Estafette campagnemaand (initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) reisde het BeterDichtbij team door het hele land. Met de “Tour de BeterDichtbij” organiseerden we tafelgesprekken met medewerkers in verschillende ziekenhuizen, gericht op de rol van digitaal contact en het vergroten van werkplezier onder zorgverleners. De gesprekken vonden plaats in het Antonius in Sneek, Wilhelmina Ziekenhuis Assen en het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. Tijdens de gesprekken kwamen vier cruciale thema’s voor opschalen digitaal contact aan bod: Slim gebruik, Borging, Werkplezier en Zichtbaarheid.  
 
Bekijk de sfeervideo voor een terugblik op de inspirerende sessies of lees de belangrijkste inzichten uit de gesprekken onder de video. 

Slimme Zorg Estafette 2024

14 februari 2024: Antonius in Sneek

De aftrap van de “Tour de BeterDichtbij” vond plaats in het Antonius in Sneek. Het BeterDichtbij team ging in gesprek met medewerkers over de succesvolle ondersteuning van zorgverleners. Belangrijke thema’s als werkplezier, digitalisering en borging van digitaal contact in organisatie werden besproken in de vorm van stellingen. Een waardevol inzicht uit het gesprek was de cruciale rol van key-users voor een goede borging van digitaal contact. Tijdens het gesprek kwam de sleutelrol van deze groep naar voren, bijvoorbeeld om hen mee te laten denken over werkafspraken en de collega’s te ondersteunen bij nieuwe functionaliteiten.

15 februari 2024: Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Voor het tweede tafelgesprek reisde het BeterDichtbij team naar het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Ook hier werden vanuit verschillende rollen inzichten bij elkaar gebracht. Een mooi onderwerp was dat digitaal contact goed ingezet kan worden voor triage of een consult wel zinvol is, bijvoorbeeld bij jaarcontroles voor chronisch zieke patiënten. Op deze manier is er genoeg tijd en ruimte voor andere patiënten die zorg nodig hebben op dat moment. Ook kwam naar voren dat digitale middelen in de zorg net zo makkelijk dienen te zijn als bijvoorbeeld het doen van online boodschappen of internetbankieren. Daarbij blijft het belangrijk om als ziekenhuis de juiste ondersteuning te bieden voor patiënten met vragen.

22 februari 2024: Bravis Ziekenhuis

Het laatste tafelgesprek vond plaats bij het Bravis ziekenhuis, op de locatie in Roosendaal. Een interactief moment waarbij we in gesprek gingen met verschillende medewerkers over hun inzichten en leerpunten met digitaal contact. Naast een actieve groep panelleden konden we ook rekenen op een mooi publiek. Het tafelgesprek ging dieper in op de zichtbaarheid van digitaal contact in en rondom het Bravis ziekenhuis. Zo ontstond er vanuit het publiek een mooie discussie om naar patiënten duidelijk over te brengen dat digitaal contact een vast onderdeel is van het zorgtraject, daarbij ook rekening houden met patiënten die het niet kunnen of willen. Ook kwam de borging van digitaal contact aan bod en de rol die teamleiders hebben in de inbedding van digitaal contact en uniformiseren van werkwijzen op de poli.

Uit deze drie tafelgesprekken bleek dat het zeer waardevol het is om met elkaar in gesprek te blijven over de inzet van digitaal contact in de organisatie. In de dagelijkse praktijk gaan we er vaak te snel vanuit dat we wel van elkaar weten wat ieders rol, uitdagingen en belemmeringen zijn. Door de tijd te nemen om hier goed bij stil te staan leer je van elkaar en kun je elkaar weer echt verder helpen met nieuwe inzichten.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond digitale zorg

We kijken terug op een succesvolle Slimme Zorg Estafette. Wil je nog meer gemak halen uit digitaal contact? Meld je dan aan voor de BeterDichtbij Academie nieuwsbrief. Met hierin kennis, tips en lessen vanuit de verschillende zorgorganisaties.

De nieuwsbrief wordt elke twee maanden uitgestuurd. Wil je de eerstvolgende editie ontvangen? Meld je dan aan via onderstaande knop, uitschrijven kan uiteraard altijd.

Wil je meer inspiratie en nieuws over digitale zorg?

Abonneer je nu op de BeterDichtbij Academie nieuwsbrief, net als andere zorgprofessionals die werken met digitale diensten. Iedere twee maanden ontvang je slimme tips, ervaringen van collega’s en de laatste ontwikkelingen in je mailbox. En natuurlijk kun je je op ieder moment afmelden.

Dat wil ik ook!