Ga naar hoofdinhoud
De BeterDichtbij servicedesk is tijdelijk telefonisch niet bereikbaar i.v.m. storing. Je kunt contact opnemen via de chat op onze website of per mail via service@beterdichtbij.nl

Podcast: “Slimme zorg is menselijke, efficiënte zorg”

Godfried Bogaerts, oprichter van BeterDichtbij, was te gast bij Arno Rutte, voormalig Tweede Kamerlid en nu director bij Vintura, consultancybureau voor de zorgsector. In de podcast Slimme zorg, gaan zij in gesprek over de impact van goed contact in de zorg op de relatie en de behandeling. 

Slimme zorg is mensenlijke efficiente zorg

We staan op een punt in de zorgsector, waar de digitale processen nog heel open zijn. Patiënten stellen vragen via social media, het patiëntenportaal, BeterDichtbij en de telefoon. Maar dat gaat zich verder stroomlijnen, daar is Godfried Bogaerts van overtuigd. En zo kan zorg steeds slimmer worden, en daarmee efficiënter én menselijk blijven. “Dat zag je ook in andere sectoren, zoals in de luchtvaart bij KLM. Mensen gingen via Twitter, lang geleden bij de vulkaanuitbarsting in IJsland, vragen: gaat mijn vliegtuig nog wel? De uitgebreide informatie op de website hadden ze niet bekeken, ze zochten direct contact. Hoewel met tegenzin, zijn ze bij KLM de vragen toch maar gaan beantwoorden. En dat gaf ontzettend veel inzichten. Toen zijn ze gaan bekijken: wat kunnen we automatiseren, wat moet door mensen beantwoord blijven en wat kunnen we verbeteren op onze andere kanalen?”

Digitaal contact voor meer gemak én betere behandeleffecten

“Als we terughoren wat het een specialist ook doet, dan vind ik erg leuk. Die krijgt nu soms meer maar ook een ander type vragen dat hij vroeger niet kreeg. Daardoor gaat hij als persoon blijer naar huis gaat, want hij hoort het nu ook eens als het wél goed gaat en dat hoort hij normaal niet. Maar hij stelt nu soms ook zijn behandelplannen bij, omdat hij erachter komt waar mensen iets niet goed begrijpen bijvoorbeeld. (…) Er gaat een moment komen dat er zoveel data is opgebouwd, dat zelfs deze eenvoudige contactmomenten, een bewezen effect hebben op de behandeluitkomsten.”

In de podcast Slimme zorg van Arno Rutte van Vintura, beluister je het volledige gesprek.