Ga naar hoofdinhoud
De BeterDichtbij servicedesk is tijdelijk telefonisch niet bereikbaar i.v.m. storing. Je kunt contact opnemen via de chat op onze website of per mail via service@beterdichtbij.nl

Op weg naar de moderne patiëntreis: digitaal als kan, fysiek als het medisch noodzakelijk is

Wie het ene moment patiënt is in het ziekenhuis, is het volgende moment klant bij een bedrijf als PostNL of Picnic. Zowel vanuit mijn werk en zeker ook als (moeder van een) patiënt zie ik dat de verschillen in dienstverlening in de zorg en dit soort bedrijven groot zijn. En dit verschil wordt alleen maar groter doordat we intussen bijna alles digitaal kunnen doen in andere sectoren. Wat doen deze bedrijven anders dan bijvoorbeeld ziekenhuizen? Ik ben samen met mijn collega Erica Bouma op onderzoek gegaan en onze belangrijkste aanbeveling is: maak een moderne patiëntreis.

Direct in contact met eigen arts via BeterDichtbij

Van eigen agenda naar patiëntperspectief

Bij bedrijven als Picnic en PostNL zijn de klantreizen vaak leidend. Deze bedrijven zorgen ervoor dat ze de klantreis scherp in kaart hebben en spelen hier continu op in om die zo goed mogelijk te laten verlopen. Klanten ervaren hierdoor een hoog niveau van dienstverlening. In ziekenhuizen is het klassieke poliproces vaak nog leidend met daarachter alle agenda’s en interne werkroosters. En niet de reis van de patiënt, inclusief alle vragen en zorgen die hij heeft.

Een voorbeeld: na verwijzing naar het ziekenhuis, kom je als patiënt daarom vaak op een wachtlijst te staan voor behandeling of de eerste afspraak, terwijl je zelf nog geen actie verder kan ondernemen. Jij wordt benaderd door de poli en moet wachten op de eerste brief thuis met daarop de datum en tijd voor de afspraak (zonder afstemming met jou of je wel kunt).

En dit is één van de gouden momenten in de patiëntreis, waar verbeterkansen liggen voor het ziekenhuis als je goed kijkt naar een patiëntreis. Denk aan voorbereiding op een consult, online aanmelden bij het ziekenhuis en het verminderen van afspraken en in plaats daarvan meer continu asynchroon contact via digitale berichten. Belangrijke kansen, want ze dragen bij aan het inrichten van de zorg van de toekomst, waarbij we met minder mensen meer zorg moeten verlenen.

Met betere dienstverlening naar betere werkprocessen

Elke dag zien wij in de dagelijkse praktijk van BeterDichtbij: hoe beter je aansluit bij de wensen van patiënten, hoe beter de dienstverlening wordt én je eigen processen verlopen. Want als mensen beter geholpen worden, ben je hun vragen voor, en scheelt dat telefoontjes. Door beter op hun wensen aan te sluiten en hen goed te informeren wordt communicatie doelgerichter. Hierdoor zijn er minder onduidelijkheden waardoor consulten efficiënter en effectiever verlopen. Door alleen fysiek contact aan te bieden als het (medisch) noodzakelijk is, en digitaal de basis laten zijn, verminder je reizen en vooral ook veel tijd en energie bij zowel de patiënt als de zorgverleners. En met de focus op het juiste contact, op het juiste moment via het juiste kanaal, wordt het bovendien schaalbaar: je kunt met minder inzet veel meer doen.

Aan de slag met de patiëntreis

Door de reis van je patiënten in kaart te brengen, zie je vanzelf op welke momenten je kunt inspelen als ziekenhuis of zorgorganisatie. En waar welke vorm van contact (digitaal bericht, beeldbellen, gewoon bellen of toch fysiek contact) het beste past. Een patiëntreis begint altijd al voor de ziekenhuisbehandeling en gaat vaak erna ook verder, met herstel thuis of zorg vanuit thuiszorg, eerstelijn of revalidatie. De patiëntreis is vervolgens per poli of afdeling te specificeren voor een ziektebeeld, kortdurend of chronisch, en behandeltraject.

Hoe breng je die reis in kaart? Om te beginnen: je brengt de reis bij voorkeur samen in kaart met collega’s en partners. En als het kan ook door gesprekken te voeren met patiënten van de betreffende afdeling. Beantwoord samen vragen als: waar start de reis van de patiënt, is dat bij de eerste lichamelijke klacht of op een ander moment? Met welke andere zorgverleners heeft de patiënt ook te maken? En waar gaat de reis verder na behandeling of opname in het ziekenhuis?

Als de reis in kaart is, is de volgende belangrijke stap om de acties en contactpunten de ‘plotten’ in de reis. Waar kan jij patiënten alvast van informatie voorzien of via een vragenlijst de eerste afspraak laten voorbereiden? Waar kun je je patiënten verrassen met een extraatje, waardoor je je meer gezien voelt en het ziekenhuis nog wat dichterbij voelt? En welk type contact past bij welk moment? Is dat digitaal contact, zoals een bericht met bijvoorbeeld een foto of beeldbellen. Of is het soms juist telefonisch contact of een fysieke afspraak in het ziekenhuis, bijvoorbeeld als lichamelijk onderzoek nodig is.

In de moderne patiëntreis is digitaal contact de basis, en vindt fysieke zorg alleen plaats als het medisch noodzakelijk is. Want zo maken we zorg écht makkelijker voor iedereen, en bouwen we samen aan de zorg van de toekomst.

Gratis whitepaper: van traditioneel zorgpad naar moderne patiëntreis

Nieuwsgierig hoe zo’n patientreis er uit kan zien? Samen met collega’s van BeterDichtbij schreef ik een whitpaper inclusief blauwdruk van de patiëntreis. Download het whitepaper gratis, en laat me vooral ook weten wat je ervan vindt.