Ga naar hoofdinhoud
De BeterDichtbij servicedesk is tijdelijk telefonisch niet bereikbaar i.v.m. storing. Je kunt contact opnemen via de chat op onze website of per mail via service@beterdichtbij.nl

Stichting Digisterker en BeterDichtbij stellen lesmateriaal beschikbaar aan bibliotheken

Samen met BeterDichtbij heeft Stichting Digisterker verrijkend lesmateriaal gemaakt over digitaal contact in de zorg. Het materiaal is onderdeel van het lesprogramma DigiVitaler, dat wordt ingezet in bibliotheken in Nederland. Doel is mensen die dat fijn vinden of nodig hebben, al voorafgaand aan het gebruik, te informeren en ondersteunen.

Eenvoudig contact tussen zorgverlener en patiënt

BeterDichtbij wordt in bijna 40 ziekenhuizen in Nederland door zorgverleners gebruikt in het contact met hun patiënten. Met deze app kun je appen en beeldbellen met je zorgverlener. Hoe je de app eenmalig activeert, kunnen mensen leren in de bibliotheken.

DigisterkerHans Stuurman is een van de docenten die het programma DigiVitaler geeft vanuit Bibliotheek Drachten Smallingerland, hij vertelt: “We gaan eigenlijk de patiëntreis door: van informatie zoeken op Thuisarts.nl, naar inloggen in het huisartsenportaal en het ziekenhuisportaal, lezen op Apotheek.nl en appen en beeldbellen via BeterDichtbij.” Hier is veel vraag naar, en bijkomende reden is dat in Drachten en omgeving BeterDichtbij ingezet wordt door zowel ziekenhuis Nij Smellinghe als VVT-organisatie ZuidOostZorg. “Soms weten mensen niet goed wat ze precies kunnen met BeterDichtbij, dan is er toch wat vrees. Daar help ik ze bij, ik geef ze handvatten om ermee aan de slag te kunnen.” DigiVitaler bestaat in Drachten uit een lessenreeks van 5 weken, elke maandagmiddag komt een groep bij elkaar en nemen ze verschillende onderwerpen rond digitale zorg door.

Digitale zorg voor iedereen, dankzij inzet bibliotheken

Veel zorgverleners en zorgorganisaties buigen zich over de vraag hoe zij ervoor kunnen zorgen dat digitale zorg bereikbaar en toegankelijk wordt voor iedereen die dat wil. Het voldoende digitaal en gezondheidsvaardig zijn van de burger is daar een onderdeel van. Bibliotheken dragen hieraan bij. Zij geven onder andere cursussen of workshops met de modules uit het lesprogramma DigiVitaler, naast ander (digi)taal aanbod. Hoe mooi is het dat steeds meer bibliotheken en zorgorganisaties elkaar vinden om hierin samen te werken? Voor (warme) doorverwijzing, informatievoorziening en promotie.

Hans Stuurman vult aan: “Met DigiVitaler kunnen ziekenhuizen en zorgorganisaties worden ontlast met vragen vanuit patiënten. Wij hebben de kennis over digitale zorg in huis, en tijd beschikbaar om die te delen en met mensen samen rustig te oefenen.” Voor vragen over het contact met de zorgverlener of de afdeling, kunnen mensen ook altijd terecht in het eigen ziekenhuis of de andere zorgorganisatie. Hier kunnen patiënten op steeds meer plekken terecht bij een servicedesk voor al hun vragen.

Meer weten of de lesmodule meteen bekijken? Bekijk dan de module of neem contact op met Stichting Digisterker.