Ga naar hoofdinhoud
De BeterDichtbij servicedesk is tijdelijk telefonisch niet bereikbaar i.v.m. storing. Je kunt contact opnemen via de chat op onze website of per mail via service@beterdichtbij.nl

Stoppen met roken, met je coach in de BeterDichtbij app

Maike (56 jaar) is gestopt met roken. En dat is nog niet zo makkelijk, want ze heeft lange tijd gerookt en vond haar rust altijd in een sigaret. Haar rookstopcoach Pauline Haasbroek van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) helpt haar met stoppen, onder andere via de BeterDichtbij app. “Het is net of Pauline bij me is. Je bent niet alleen. Als ik een moeilijke dag heb, stuur ik een app,” vertelt Maike.

Pauline Haasbroek (Rookstoppoli)

Rookstoppoli van het Rode Kruis Ziekenhuis

Wie na meerdere stoppogingen onder professionele begeleiding wil stoppen met roken, kan via de huisarts of medisch specialist bij de Rookstoppoli van het Rode Kruis Ziekenhuis terecht. De poli is bekend in heel Nederland en behaalt goede resultaten, mensen uit de verre omgeving van het Beverwijkse ziekenhuis melden zich op de polikliniek. “Mensen hebben vaak lang gerookt, het is onderdeel van hun leven geworden,” licht rookstopcoach Pauline Haasbroek (RKZ) toe. “Patiënten worden daarom intensief voorbereid. Ze maken een plan, prikken de dag dat ze stoppen en bereiden zich voor op de moeilijke momenten die komen.”

Stoppen met roken is één, maar vervolgens gestopt blijven is het moeilijkst. Haasbroek vertelt: “Hoe goed je plan ook, je komt sigaretten overal tegen. Misschien rookt je partner, je vriendinnen, noem het. En sigaretten zijn in elke winkel te koop.” Dat herkent Maike maar al te goed: “Ik heb het er moeilijk mee. Ik gebruik nu nicotinepleisters. Morgen gaat de dosering weer een stap omlaag. Dan word ik opgefokt hè. Ik weet nu al dat ik Pauline dan ga appen via BeterDichtbij.”

Van stoppen naar gestopt blijven, in contact met de coach

Haasbroek en haar collega Ingrid Sprengers van de Rookstoppoli, waren op zoek naar een manier om makkelijk contact te kunnen onderhouden met patiënten tussen de 10 afspraken door in het eerste stopjaar. “We merken dat mensen via de app bevestiging zoeken dat ze op de goede weg zijn. En voor patiënten die ver weg wonen, is het prettig dat ze niet altijd naar Beverwijk hoeven komen.”

Voor Maike werkt BeterDichtbij makkelijk. “Ik ben niet zo goed met telefoons, maar dit gaat prima. Het is heel makkelijk. Ik voer mijn pincode in en dan zie ik Pauline. Het is net WhatsApp.” Zo kan Maike haar berichtje altijd kwijt, waar ze ook is. “De ene keer reageert Pauline snel, de andere keer minder snel, ze heeft natuurlijk ook haar patiënten.”

Haasbroek zet BeterDichtbij standaard in om haar patiënten een berichtje te sturen op de stopdatum en na 3 maanden om te vragen hoe het gaat. “Daartussen kunnen ze ons altijd even een vraag stellen. Ik vraag ze ook hoe het gaat en wat ze doen om zich af te leiden van de trek in een sigaret. Ja, we komen heel dichtbij mensen.” Voor Haasbroek heeft BeterDichtbij meerdere voordelen. “Ik hoor zo bovendien sneller van mensen als het niet goed gaat. Dat helpt de behandeling natuurlijk. En als zorgverlener kan ik berichten alvast inplannen, waardoor ik tijd kan besparen.”

Even appen, dan ben je niet alleen

Voor Maike, die 43 jaar heeft gerookt, is het heel prettig om Pauline zo dicht in de buurt te hebben via BeterDichtbij. “Pauline is echt een kanjer. Het is net of ze bij me is via de app. Je bent niet alleen. Als ik een moeilijk moment heb, stuur ik een app,” vertelt ze. Voor Maike is diamond painting een manier om zich af te leiden van trek in een sigaret. “Dan ben ik binnen 10 minuten weer rustig. Pauline vraagt ook wel eens via de app of ik een foto stuur van de diamond painting, dan kan ze het resultaat zien. Heel leuk is dat.”

BeterDichtbij in het Rode Kruis Ziekenhuis

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk is één van de 21 ziekenhuizen in Nederland die BeterDichtbij beschikbaar stellen aan patiënten. Naast de Rookstoppoli, zijn ook de afdelingen interne geneeskunde, diabetes, gynaecologie en longgeneeskunde bereikbaar via de BeterDichtbij app. De andere afdelingen van het ziekenhuis sluiten de komende periode ook aan.

Wilt u ook gebruik maken van BeterDichtbij? Vraag ernaar bij uw arts of andere zorgverlener.