Patiënten op een operatie voorbereiden via BeterDichtbij in het IJsselland Ziekenhuis
De ontwikkelingen in de zorg vragen een andere organisatie van zorg. Digitale oplossingen helpen ons daarbij. BeterDichtbij is een van de oplossingen die binnen het IJsselland wordt ingezet, zodat het ziekenhuis zich voor kan bereiden op de toekomst. Lucia Mahes, anesthesioloog in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle a/d IJssel, is pionier als het gaat om het gebruik van BeterDichtbij. Zij vertelt over het gebruik van BeterDichtbij en wat het betekent voor zorgverleners en patiënten.
Diane Vermaas (links), projectleider, en Lucia Mahes, anesthesioloog bij het IJsselland Ziekenhuis.
“Na de startbijeenkomst was ik meteen enthousiast. Het leek me heel patiëntvriendelijk om direct contact te hebben met patiënten via een app. Na een operatie is bij ons de patiënt vaak uit beeld, maar het kan best zijn dat hij of zij klachten/vragen heeft waar wij makkelijk een geruststellend antwoord op kunnen geven. Nu kan een patiënt direct een niet-spoedeisende vraag stellen en hoeft hij of zij niet eerst contact op te nemen met de huisarts, die dan toch vaak weer doorverwijst naar het ziekenhuis. Als ik een patiënt wil bereiken is het voor mij ook een makkelijk communicatiemiddel.”
Patiënt beter geïnformeerd
“Voor onze poli zit het voordeel vooral in het moment voorafgaand aan de operatie. We kunnen mensen vooraf informeren over het verloop van de afspraak in het ziekenhuis en we kunnen informatie via de app versturen. Op deze manier is de patiënt beter geïnformeerd. De informatie kan door de patiënt rustig nagelezen worden.
Dit helpt ons enorm. We geven de informatie natuurlijk ook telefonisch door en vertellen het tijdens het spreekuur, maar door het zelf te lezen onthouden patiënten het beter. Voor patiënten is het ook heel fijn dat ze direct contact met ons kunnen hebben. Ze kunnen snel een vraag stellen en hoeven daarvoor niet meer telefonisch contact op te nemen. Dit scheelt ook weer telefoontjes op de poli.”
Patiënt op de app, zorgverlener op de PC
“Bij de preoperatieve poli werkt het als volgt: bij het maken van de afspraak voor de poli preoperatieve screening wordt de patiënt uitgenodigd voor BeterDichtbij. Als de patiënt zich persoonlijk heeft geregistreerd, kan hij of zij vragen stellen via de BeterDichtbij app en kunnen wij de patiënt informatie sturen. Als zorgverlener kun je inloggen op je PC en kijken of er vragen zijn. De vragen worden eerst bekeken door de polimedewerkers, wanneer zij de vraag niet zelf kunnen beantwoorden, wordt de vraag doorgestuurd naar de arts. We beantwoorden de niet-spoedeisende vragen zo snel mogelijk, maar in elk geval binnen drie werkdagen.”
Steeds meer leren van gebruik
“Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten en leermomenten, dat hoort bij ontwikkelingen als deze. Het is van belang dat patiënten de BeterDichtbij app niet gebruiken voor spoedeisende vragen, omdat er niet altijd per direct gereageerd kan worden.
De pre-operatieve poli is als eerste van start gegaan met de BeterDichtbij app; mensen kunnen bij ons terecht voor anesthesie gerichte vragen, maar er worden ook veel andere vragen gesteld. Deze moeten we allemaal doorverwijzen. Het is dus heel fijn als in de toekomst alle poliklinieken gebruik gaan maken van BeterDichtbij!
Je merkt wel dat er bij patiënten een grote behoefte is aan een app als BeterDichtbij. Mensen hebben heel veel vragen.”