Ga naar hoofdinhoud
De BeterDichtbij servicedesk is tijdelijk telefonisch niet bereikbaar i.v.m. storing. Je kunt contact opnemen via de chat op onze website of per mail via service@beterdichtbij.nl

“Met mijn zorgachtergrond hoop ik de verbindingsslag te kunnen maken met diverse stakeholders en op deze manier de zorg makkelijker te maken.”

Leonore van Kasteel is ervan overtuigd dat polimedewerkers een belangrijke rol spelen bij het makkelijker maken van de zorg. Als projectmanager houdt zij zich bezig met relatiebeheer en de implementatie van BeterDichtbij en kijkt zij mee waar digitaal contact nog optimaler ingezet kan worden binnen de zorgorganisaties. Eerder heeft Leonore met plezier gewerkt als doktersassistente en key user bij de poli dermatologie in het Tergooi MC. We gaan met Leonore in gesprek over haar eerdere rol als doktersassistente en het activeren en inspireren van polimedewerkers.

Leonore van Kasteel, projectmanager bij BeterDichtbij.

Kun je iets meer vertellen over je eerdere rol als key user bij Tergooi MC?

“In het laatste jaar van mijn werk bij Tergooi MC ben ik als key user overkoepelend aanspreekpunt geweest voor de poliklinieken. Op die manier ben ik betrokken geweest bij ICT-gerelateerde projecten en zaken, waaronder de doorontwikkeling van BeterDichtbij op onze afdeling. Een key user is iemand die ICT-gerelateerde vragen vanuit de poli vertaalt naar concrete oplossingen en verbeteringen. Dit gaat vrij breed, de vragen kunnen gaan over het EPD, maar ook over ideeën of wensen die je hebt voor je eigen werkzaamheden. Een key user heeft eigenlijk een mooie sleutelrol waarbij je nauw in contact staat met de projectleiders en functioneel beheerders van het ziekenhuis.”

Waarom heb je de keuze gemaakt om de overstap te maken naar BeterDichtbij

“Met mijn zorgachtergrond wilde ik op een andere manier een bijdrage leveren aan de digitaliseringsslag die gemaakt wordt binnen de zorg. Ik ben van mening dat BeterDichtbij een onderdeel kan zijn om het belangrijke, dagelijkse werk van polimedewerkers en andere zorgverleners efficiënter in te richten. Als projectmanager bij BeterDichtbij speel je daarnaast een belangrijk rol om ervoor te zorgen dat digitaal contact ziekenhuis breed wordt ingezet. De strategische kant binnen deze functie sprak mij dan ook erg aan.”

Wat hoop jij met de mooie rol die jij invult binnen BeterDichtbij te bereiken?

“Ik hoop dat ik meer bewustzijn kan creëren bij de polimedewerkers over het feit dat zij een sleutelrol hebben in de digitale transformatie van de zorg. Ook zij weten dat de zorg beter kan worden ingericht, maar nog niet welke rol digitale diensten kunnen spelen. Ik wil deze groep graag helpen en hen activeren en inspireren, zodat digitalisering in het voordeel kan gaan werken voor de hele afdeling. Daarnaast wil ik een mooie bijdrage leveren aan het waarborgen van digitaal contact in de eigen organisatie. Met mijn zorgachtergrond hoop ik de verbindingsslag te kunnen maken met diverse stakeholders en op deze manier de zorg makkelijker te maken.”

Volgens mij heb je daar in de periode dat je bij BeterDichtbij werkt hele mooie stappen naartoe gezet, onder andere met het organiseren van inspiratiesessies: ‘Digitaal contact op de poli’, kun je daar iets meer over vertellen?

“Toen we gingen brainstormen over wat we wilden doen tijdens de Slimme Zorg Estafette (editie 2023) zijn we vooral gaan kijken naar welke groep we wilden inspireren en voorzien van nieuwe kennis. Al snel kwamen we uit bij de doelgroep poli assistenten, doktersassistenten en medisch secretaressen, aangezien zij 80% vormen van onze eindgebruikers. Met de inspiratiesessies, die georganiseerd zijn in vier verschillende ziekenhuizen, hebben we ze extra handvatten gegeven zodat ze meer gemak kunnen halen uit digitaal contact via BeterDichtbij. We kregen mooie reacties terug van de deelnemers en het was heel tof dat mensen met energie en nieuwe ideeën de deur uitliepen. We hebben ons doel bereikt met deze sessies om deze doelgroep meer in hun kracht te zetten en in de korte periode dat ik rondloop bij BeterDichtbij is dat wel een kroon op mijn werk.”


Foto: Leonore aan het woord tijdens de inspiratiesessie ‘Digitaal contact op de poli’ bij ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.

Hadden deze inspiratiesessies jou ook op weg geholpen toen jij nog werkzaam was als doktersassistent?

“Ik denk het wel aangezien ik weinig tijd had om buiten mijn werkzaamheden om me echt te verdiepen in digitaal contact. Hierdoor ontbreekt vaak kennis om het maximale uit een digitale dienst te halen en het in je voordeel te laten werken. Zoals ik eerder al zei denk ik dat polimedewerkers een sleutelrol kunnen spelen bij de digitale transformatie die volop aan de gang is in de zorg. Mij zouden de inspiratiesessies hebben geholpen om het maximale uit BeterDichtbij te halen en om digitaal contact slim in te zetten op de poli.”

Krijgen de inspiratiesessies een vervolg?

“Na de Slimme Zorg Estafette is er een grote vraag ontstaan vanuit andere ziekenhuizen. We hebben toen intern de keuze gemaakt om dit ook aan te bieden aan andere ziekenhuizen. Zo organiseerden we de inspiratiesessie bijvoorbeeld in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Op deze manier hopen we nog meer beweging te creëren bij poli assistenten overal in Nederland en hen als belangrijke groep bewust te maken van de mooie rol die zij kunnen spelen in de digitale transformatie binnen de zorg.“

Over Leonore

Leonore van Kasteel werkt sinds 2022 bij BeterDichtbij. Zij heeft ruim vijf jaar in de zorg gewerkt voordat ze bij BeterDichtbij aan de slag ging als projectmanager. In haar vrije tijd is Leonore graag op het water, kookt ze graag en maakt ze verre reizen.