Het BeterDichtbij platform voor patiënten en zorgverleners is tijdelijk onbereikbaar i.v.m. storing. Er wordt gewerkt aan een oplossing, excuses voor het ongemak.

Praktijkplan Beeldbellen gelanceerd door Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)

Steeds meer zorg vindt hybride plaats: digitaal als het kan, fysiek als het moet. Beeldbellen draagt hieraan bij. Hoe krijgt het een structurele plek in bestaande poliprocessen? Hoe is beeldbellen te combineren met fysieke consulten, welke overwegingen spelen daarbij een rol en waar moet je rekening mee houden? De antwoorden op deze vragen staan in het Praktijkplan Beeldbellen, dat het programma Digitale Zorg van de NVZ heeft gelanceerd. BeterDichtbij en meerdere deelnemende ziekenhuizen hebben bijgedragen aan het plan.

Beeldbellen in de zorg - training BeterDichtbij Academie

NVZ logoConcreet verder aan de slag met beeldbellen

Het plan bevat tal van handvatten, tips en waarschuwingen voor valkuilen bij het gebruik van videoconsulten. Het behandelt een breed spectrum aan onderwerpen. Van het bepalen wanneer en voor wie videoconsulten geschikt zijn, de communicatie erover, het plannen, organiseren en opschalen van beeldbellen tot en met de afronding van het videoconsult en het monitoren en evalueren van deze vorm van zorg. Het Praktijkplan Beeldbellen is ontwikkeld aan de hand van ervaringen uit 8 NVZ-lidinstellingen, waaronder ook ziekenhuizen die BeterDichtbij inzetten voor o.a. beeldbellen: Isala in Zwolle, Maasziekenhuis Pantein in Beugen, Tergooi in o.a. Hilversum en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

Checklists techniek én opschalen

Het Praktijkplan Beeldbellen bevat ook twee waardevolle checklists: de Checklist techniek beeldbellen en de Checklist opschalen beeldbellen. Deze laatste checklist brengt in kaart wat moet worden geregeld als je het beeldbellen opschaalt na een pilot. Ze is bedoeld voor projectleiders en informatiemanagers, maar ook voor de raad van bestuur in de rol van opdrachtgever. In de Checklist techniek beeldbellen staan tips en valkuilen die projectleiders, leidinggevenden en informatiemanagers kunnen gebruiken in het gesprek met de ICT-afdeling.

Verder lezen en leren

Download hier het Praktijkplan Beeldbellen of lees verder, over o.a. het lunchwebinar over de checklists, op dinsdag 19 april van 12.15-13.00 uur.

Blijf op de hoogte, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Abonneer u nu op de BeterDichtbij nieuwsbrief, net als andere professionals in de zorg. Iedere twee maanden gratis in uw mailbox. En natuurlijk kunt u zich op ieder moment afmelden.