Verpleegkundig specialist Petra van Merkestein zet BeterDichtbij in bij mammacarcinoom

Petra van Merkestein is verpleegkundig specialist op de afdeling oncologie van Ziekenhuis Rivierenland. Ze biedt bijna al haar patiënten met een mammacarcinoomde mogelijkheid om hun vragen tussendoor via BeterDichtbij te stellen. Patiënten reageren enthousiast, en Van Merkestein heeft nu alles gemakkelijk op één plek. “Patiënten weten heel goed welke vragen ze kunnen appen, en waarvoor ze beter kunnen bellen of wachten tot het volgende consult.”

Petra van Merkestein - Ziekenhuis Rivierenland over BeterDichtbij

Afstemming vooraf

Petra van Merkestein geeft bijna al haar patiënten met een mammacarcinoom de mogelijkheid om hun vragen tussendoor te stellen via BeterDichtbij. “Ze kunnen kiezen, als ze de behoefte niet hebben hoeft het ook niet. Vooraf maak ik altijd goede afspraken met ze. Heb je een vraag over bijwerkingen van de chemotherapie? Dan altijd bellen. Heb je een vraag waarbij het antwoord ietsje langer kan wachten, app dan gerust. En na afloop van de behandeling sluit ik de gesprekken weer af, ook dat weten patiënten van tevoren.”

Patiëntvragen op een centrale plek

Of ze aan de slag zou gaan met BeterDichtbij, daar hoefde Van Merkestein niet lang over na te denken. “Ik heb alles op één plek: patiënten in het BeterDichtbij platform en collega’s gewoon in de mail. Ik kan zelf vormgeven hoe ik BeterDichtbij inzet voor mijn patiënten en wanneer en hoe ik de vragen die zij stellen goed beantwoord. En het scheelt me telefoontjes, merk ik in de praktijk.” Bovendien: dat je het voor patiënten zo laagdrempelig mogelijk maakt om korte vragen te stellen, was een andere reden voor haar om de digitale dienst in te zetten.

Of ze nu niet heel veel vragen krijgt? Nee, dat valt reuze mee, zo vertelt ze. “Het is heel goed te doen, ik krijg momenteel zo’n 10 berichten per week op zo’n 70 patiënten die mij via BeterDichtbij kunnen bereiken. Ik merk dat patiënten heel goed weten hoe ze de app wel en niet kunnen gebruiken. Ze voelen wat vragen zijn die passen en die kunnen wachten tot het volgende bezoek over 3 weken.”

Bericht, foto of machtiging aanvragen

Vragen gaan bijvoorbeeld over het gebruik van voedingssuplementen tussen chemotherapieën door. “Patiënten sturen mij dan een foto van de verpakking van het supplement, om te controleren of het goed samengaat met de chemo.” Vragen die ook veel via BeterDichtbij worden gesteld gaan over de machtiging om een pruik te kunnen aanschaffen. Ook deelt Van Merkestein regelmatig links naar informatie en vragenlijsten aan haar patiënten. Eenvoudig en veilig. “BeterDichtbij is een laagdrempelige dienst voor mij en mijn patiënten.”