Op afstand patiënten begeleiden met zelfmeten via BeterDichtbij

Dr. Henk Adriaansen is arts klinisch chemie en medisch leider van de trombosedienst bij Gelre ziekenhuizen. Patiënten die in behandeling zijn bij de trombosedienst bij dr. Adriaansen lopen het risico op bloedstolsels. Door het gebruik van zelfmeten kunnen de medewerkers van de trombosedienst op afstand meekijken naar de bloedwaarden van de patiënt. Voor patiënten die het zelfmeten in het begin lastig vinden leggen dr. Adriaansen en zijn collega’s op afstand uit hoe het werkt, via beeldbellen met BeterDichtbij. “Het is een persoonlijke vorm van contact om dingen te laten zien of om competenties te trainen.”

Dokter H.J. Adriaansen, trombosedienst Gelre Ziekenhuizen

Bloedwaarden op afstand doorgeven

De gemiddelde patiënt wordt 20 keer per jaar op trombose gecontroleerd, dat gaat via de prikpost of bij de patiënten thuis. “Dat kan belastend zijn, zeker als je nog werkt,” aldus dr. Adriaansen. Sinds 2002 is het zelfmeten in Nederland toegestaan door de regering. Een uitkomst waarmee patiënten op afstand hun bloedwaarden kunnen doorgeven aan de zorgverleners die werkzaam zijn bij de trombosedienst.

Patiënten van dr. Adriaansen die beginnen met zelfmeten krijgen hierover een korte training van een medewerker van de trombosedienst. “Die legt uit hoe het apparaat werkt en vervolgens krijgen ze dat mee naar huis. Communicatie daarna gaat via het programma van de trombosedienst. Patiënten kunnen via dat programma vragen stellen, brengen daar hun bloedwaardes in en wij acteren dat,” aldus Adriaansen. “Ik zeg altijd: We kijken over uw schouder mee. Dat geeft patiënten en stukje zekerheid, dat ze weten wat ze inbrengen nog nagekeken wordt door een deskundige.”

Via beeldbellen patiënten trainen

Tijdens de coronauitbraak maakten de meesten patiënten nog geen gebruik van zelfmeten. In deze periode was het voor dr. Adriaansen en zijn collega’s een uitdaging om bij die patiënten thuis de bloedwaarden te meten. “We probeerden de traditionele controles zoveel mogelijk uit te stellen, maar dat lukt hooguit maar twee weken. Er waren patiënten die absoluut geen fysiek contact wilden. (…) Hen boden we dan het zelfmeten aan, dan brachten we gewoon het tasje met de meter en een gebruiksaanwijzing bij ze thuis. De uitleg ging vervolgens via de telefoon.”

Het was lastig om patiënten op afstand te introduceren met de werking van zelfmeten als je elkaar niet kunt zien. “Toen dachten we: ‘kunnen we dat niet met BeterDichtbij doen via beeldbellen?’ Op die manier hebben we tientallen patiënten in die periode getraind. Dan is het mooi dat je door het beeldbellen intensief contact hebt met de patiënt om dingen goed uit te leggen. Je kunt aan de reacties van de patiënt zien of hij of zij het snapt, je kunt het nog een keer extra uitleggen en krijgt daardoor ook een betere band,” aldus dr. Adriaansen.

1350 patiënten gebruiken zelfmeten

Momenteel maken ruim 1350 patiënten, van de trombosedienst bij Gelre ziekenhuizen, gebruik van zelfmeten. Ook in de toekomst wil dr. Adriaansen BeterDichtbij blijven gebruiken bij patiënten die beginnen met zelfmeten. “Binnen de trombosedienst kan ik me voorstellen dat het zelfmeten echt een belangrijk punt blijft. (…) Als je niet in de mogelijkheid bent om 1-op-1 met de patiënt aan tafel te zitten is BeterDichtbij best wel handig om het zelfmeten op afstand uit te leggen.”