Digitale communicatie in de huisartsenpraktijken Midden-Kennemerland van start

In het Noord-Hollandse Midden-Kennemerland zetten niet alleen het ziekenhuis, maar ook huisartsenpraktijken BeterDichtbij in voor contact met patiënten. Huisartsen en hun praktijkondersteuners (POH), aangesloten bij Huisartsenvereniging Midden-Kennemerland (HV-MK) zetten daarvoor de tijdelijke variant BeterDichtbij Light in. Deze wordt sinds het begin van de coronacrisis kosteloos aangeboden om zorgorganisaties te helpen direct digitaal beeldcontact in te zetten en zo de zorg te continueren. “Ik zie ook kansen met BeterDichtbij voor in de toekomst.”

Ruud Huisman - huisarts over BeterDichtbij

Ruud Huisman is huisarts en praktijkhouder in Uitgeest. Hij startte als één van de eerste huisartsen in zijn regio met de inzet van BeterDichtbij. “De gewone spreekuren zijn nu weer opgestart, maar zeker een paar weken geleden was ik de hele dag aan het bellen. Dat is wel vermoeiend. Elkaar zien is ontspannener en je krijgt dan ook meer informatie.” Ruud zet BeterDichtbij momenteel vooral in voor het beeldbellen, om zo zijn consulten op afstand toch door te laten gaan. “De meest informatie halen we als huisarts uit een gesprek. Er wordt wel eens gezegd dat de diagnose voor 10% is gebaseerd op lichamelijk contact. Veel kan dus ook digitaal. En mijn patiënten vinden dit prettig, ze zijn blij dat dit op deze manier kan.”

Bekend mee geworden in het ziekenhuis

Ook in Heemskerk wordt BeterDichtbij nu ingezet om de huisartsenzorg ook zoveel mogelijk op afstand door te laten gaan. “Ik had het platform al leren kennen in het Rode Kruis Ziekenhuis bij de longartsen. Wij vonden het sterk hoe ze BeterDichtbij daar in hun werkprocessen hadden opgenomen,” vertelt Denise Boon, praktijkmanager van het Gezondheidscentrum Broekpolder en de gelijknamige huisartsenpraktijk in Heemskerk.

Dat het dichtstbijzijnde ziekenhuis al veel ervaring had met BeterDichtbij, maakte de keuze voor juiste deze dienst een logische, aldus Denise. Bovendien zijn er zo al veel voorbeelden van toepassing voorhanden, die mogelijk ook relevant zijn voor de huisartsenpraktijken in de nabije toekomst: “Ik denk aan de chronische zorg zoals de diabeteszorg, ondersteuning bij stoppen met roken, maar ook, het vinger aan de pols houden en het beantwoorden van tussentijdse vragen van patiënten. Hierin kan het echt serviceverhogend en ontlastend zijn. Als zorgverlener kan je immers zelf kan bepalen wanneer je antwoordt. Je kunt mensen met BeterDichtbij bovendien ondersteunen bij zelfmanagement en leefstijl.”

“Nou dokter, zo kunnen we het wel blijven doen”

De inzet van digitaal contact is voor de praktijken aangesloten bij HVMK uit nood geboren tijdens de coronacrisis, maar zowel Ruud als Denise zien kansen voor de toekomst. “Het is echt een aanvulling. En het is leuk om mee te werken, ik zou het team achter BeterDichtbij dan ook willen aanmoedigen om zo door te gaan,” aldus de huisarts. Verbeterkansen ziet hij zeker ook voor BeterDichtbij en voor een nog beter gebruik in zijn praktijk. “De implementatie is heel snel gegaan, ik zou de documentatie nu beter gaan stroomlijnen. En technisch heb ik nog een aantal ideeën die het gebruik makkelijker kunnen maken.”

Denise ziet dat sommige patiënten de behoefte hebben om deze mogelijkheid te behouden: “Ik hoor geluiden als: ‘Nou dokter, zo kunnen we het wel blijven doen in de toekomst’.” Om BeterDichtbij nog beter in te zetten, ziet Denise vooral kansen voor meer aansluiten op het werkproces: “De inzet in onze praktijk is nog wisselend. Het is snel gegaan de afgelopen weken. Waar het mogelijk is proberen we het in te zetten, als de zorgverlener en zijn patiënten er behoefte aan hebben. Er is nu nog geen rol voor de doktersassistenten in bijvoorbeeld het aanmelden en de eerste beantwoording van vragen. Dat willen we wel. Want je moet het goed in werkprocessen inregelen. Daar moeten we aandacht voor hebben.”

Over de huisartsenpraktijken, aangesloten op de HV-MK

HV-MKPraktijkhoudende huisartsen in Midden Kennemerland zijn lid van de Huisartsen Vereniging Midden Kennemerland (HV-MK). De HV-MK wordt ondersteund door samenwerkingspartner de Huisartsen Ondersteuningsorganisatie Zuid Kennemerland (HOZK), een organisatie van de HCZK. Vanuit de HOZK ondersteunen medewerkers dus de huisartsen in Midden Kennemerland.