Digitaal is de nieuwe standaard
Als kinderarts zet Karin Zwager BeterDichtbij al een tijd in voor makkelijk contact met haar patiënten, ouders en kinderen. Ze startte als kritische klant, maar is intussen ambassadeur. In de coronacrisis neemt het gebruik een vlucht in het ziekenhuis van Karin, Saxenburgh Medisch Centrum. Digitaal contact is straks niet meer weg denken in de zorg, stelt ze.

Karin Zwager, kinderarts en CMIO bij Saxenburgh Medisch Centrum, is erg blij met het feit dat de patiënt zo enthousiast is over BeterDichtbij. Ze krijgt vaak de reactie “oh wat hip dat we kunnen appen met de arts” of “wat gaaf”. Het grootste voordeel vindt ze vooral dat de patiënt zelf kan bepalen wanneer hij contact opneemt of een vraag stelt. Ze vertelt: “Bellen geeft minder privacy en je komt toch vaak in een wachtrij met de melding ‘u bent de 4e wachtende, u kan het ook morgen nog even proberen’. Dat wil de patiënt niet, want hij heeft op dat moment tijd vrij gemaakt om even te bellen.”
Van kritische klant naar ambassadeur
Toen Saxenburgh startte met BeterDichtbij was Karin niet meteen zo enthousiast. “Ik vond dat er te weinig zorgverleners aangehaakt waren in het ziekenhuis en dat het nog niet breed gedragen werd. Ook was er nog geen koppeling vanuit het EPD HiX naar BeterDichtbij, waardoor het me nog weinig zou opleveren.” BeterDichtbij is in de afgelopen jaren verder doorontwikkeld, het gebruik in het ziekenhuis steeds verder toegenomen en inmiddels kunnen we Karin Zwager een ambassadeur noemen van BeterDichtbij.
De tijd kunnen nemen voor een antwoord
“Voor mij als arts is het erg prettig om soms even na te kunnen denken over een antwoord of even te overleggen met een collega. Dit kan niet wanneer je tijdens een poliklinische afspraak wordt geconfronteerd met een vraag waar je liever even over na wil denken,” vertelt Karin over het sturen van berichten via BeterDichtbij. Ook de secretaresses geven aan een groot voordeel te hebben, omdat ze minder gebeld worden en vragen op gepaste tijd kunnen beantwoorden.
Maar behalve voordelen voor haar als arts, ziet ze nog meer voordelen voor haar patiënten. “Zij kunnen het gesprek terug lezen of even met iemand bespreken en bovendien is de drempel om een vraag te stellen een stuk lager. Belangrijk, want het is natuurlijk niet goed om met klachten of vragen over je gezondheid rond te blijven lopen.” Karin en haar collega’s op de kinderdeling laten zelfs geluidsopnames maken en vragen dit te delen via BeterDichtbij ter beoordeling.
“Aan het einde van een dagdeel heb ik soms 10 app-berichten, ik pak er een kopje koffie bij en ga er even goed voor zitten.“ Het geeft Karin gemak, maar bespaart haar nog geen tijd. “Ik moet nog wel het gesprek uit BeterDichtbij registreren in elektronisch patiënten dossier (EPD).” Zorgverleners kunnen wel via een eenvoudige koppeling inloggen in BeterDichtbij via het EPD, maar het gesprek in BeterDichtbij wordt niet automatisch geëxporteerd naar het EPD. Aan deze laatste koppeling wordt momenteel gewerkt, nu BeterDichtbij is aangesloten op Zorgplatform van ChipSoft.
BeterDichtbij, ook nu
Bij Saxenburgh werd al veel gewerkt met BeterDichtbij, Karin was een van de eerste gebruikers van BeterDichtbij. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat ze versneld in het gehele ziekenhuis zijn uitgerold. Inmiddels zijn alle afdelingen van het Hardenbergse ziekenhuis bereikbaar via BeterDichtbij.
Bij de start van de coronacrisis in Nederland, zijn de kinderverpleegkundigen van de kinderafdelingen ook gestart met beeldbellen. Soms beeldbellen zij wel 5 patiënten per dag, onder supervisie van de kinderarts. “Daarmee worden de ouders begeleid en in de gaten gehouden of de patiënten nog steeds thuis kunnen blijven of toch fysiek gezien moeten worden. Daardoor verkorten we de opname duur en voorkomen we opnames. Op deze manier is de druk in het ziekenhuis minder groot en is de patiënt sneller geholpen,” licht Karin toe.
Zo was er een kindje doorverwezen door de huisarts naar Karin, bij wie ze ervoor koos even telefonisch contact op te nemen. Wat uiteindelijk resulteerde in een beeldbelgesprek van 10 minuten, waarin snel duidelijk was dat het kindje in voldoende goede gezondheid was om thuis te blijven. Ouders hadden het kindje fijn thuis en het ziekenhuis had geen extra bezoek in deze lastige en drukke periode.
Digitaal is de toekomst
“In de 1,5 meter maatschappij, worden we gedwongen om de consulten met onze patiënten afwisselend fysiek en op afstand te doen. In de toekomst werken we wellicht een dag thuis in de week en plannen we die dag allemaal beeldbelgesprekken. Digitaal wordt de nieuwe standaard wat mij betreft.” Ze overweegt dan ook om bepaald soort poliklinische vragen digitaal te blijven doen. “In mijn rol als kinderarts, denk ik dat dit echt een meerwaarde is voor gezinnen, die toch al een druk bestaan hebben. Naar een ziekenhuis gaan en dit plannen is vaak veel meer gedoe dan de afspraak thuis vanaf de bank met het kind op schoot via een beeldbelgesprek te doen.”