Als gynaecoloog digitaal in contact met je patiënt

Digitale services bieden de kans om de zorg en service voor patiënten eenvoudiger te maken. De afdeling gynaecologie van Saxenburgh in Hardenberg heeft gekozen voor BeterDichtbij. Een initiatief vanuit de ziekenhuizen zelf, dat het mogelijk maakt om eenvoudig en veilig met patiënten te communiceren, buiten het spreekuur om. Wat zijn haar ervaringen?

Hoe start je op een slimme manier met zo’n nieuwe toepassing op een toch al drukke poli? En wat levert BeterDichtbij op voor de gynaecoloog? Krista Stibbe, gynaecoloog bij Saxenburgh, deelde haar ervaring op het Gynaecongres, waar ze samen met Roos de Groot, projectmanager bij BeterDichtbij, een workshop gaf aan gynaecologen. Voor wie deze workshop heeft gemist, zetten we de belangrijkste lessen van Stibbe en De Groot nog eens op papier.

Contact op eigen moment, en altijd nalezen

“BeterDichtbij scheelt mij als gynaecoloog veel tijd omdat ik simpele uitslagen met uitleg en vervolgafspraken gemakkelijk kan delen met mijn patiënt, op mijn eigen moment. Wanneer ik bel krijg ik de patiënt 2 van de 3 keer niet aan de lijn en kunnen ze mij vervolgens niet terugbellen omdat ik met een anoniem nummer bel. Soms bel ik ook op een ongelegen moment of zit iemand net in de auto en kunnen ze niet even noteren wat ik net gezegd heb. Nu staat dat allemaal in de app en kunnen ze het rustig teruglezen en er eventueel iets over opzoeken als ze dat willen: ideaal.”

Kans op ongerustheid? Dan natuurlijk bellen

“Ik maak altijd de afweging of het niet toch beter is om te bellen met een patiënt. Bijvoorbeeld als ik veel wedervragen of ongerustheid verwacht, dan ga ik geen appje sturen. Maar voor de uitslagen van kleine onderzoeken waarvan de uitslag naar verwachting goed is, of het versturen van informatie over een behandeling of afspraak is BeterDichtbij juist weer heel geschikt.”

Maak het een teamprestatie, borg eerste opvang vragen

“Het is belangrijk om BeterDichtbij als team in te zetten. Dus neem de tijd om ook de doktersassistenten gewend te laten raken met het systeem en maak goede onderlinge afspraken. Zo maken de doktersassistenten voor mij een agenda-afspraak wanneer ik een medisch inhoudelijke vraag moet beantwoorden of een uitlag deel. Wat ook heel fijn is dat de doktersassistenten zorgen dat de patiënt BeterDichtbij activeert, en dat zij de eerste opvang van vragen doen. Zo blijft het een mooie samenwerking. Ik vind het daarom ook belangrijk om het samen te vieren wanneer we bijvoorbeeld een X aantal patiënten hebben uitgenodigd, het is toch een teamprestatie waar iedereen van moet kunnen profiteren.”

Meer weten en contact

Wilt u meer weten over BeterDichtbij voor uw dagelijkse praktijk? We vertellen u graag meer. Of wilt u in contact komen met Krista Stibbe? Neem gerust contact met ons op.