Het BeterDichtbij platform voor patiënten en zorgverleners is tijdelijk onbereikbaar i.v.m. storing. Er wordt gewerkt aan een oplossing, excuses voor het ongemak.

“Technologie is geen doel, maar een middel om een relatie mooier en makkelijker te maken”

Een groot en bekend digitaal serviceconcept waar je terecht kan voor je zorg. Dat is er niet in Nederland, en dat terwijl patiënt en arts beiden zo gebaat zijn bij gemak en service. Vanuit die observatie is Godfried Bogaerts gestart met BeterDichtbij. Samen met de Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen bouwt hij aan deze nieuwe dienst: “Dit is onze kans om samen de zorg een beetje makkelijker te maken.”

Godfried Bogaerts

Door Erica Bouma

Je hebt jarenlange ervaring in het ontwikkelen van digitale innovaties in onder andere de financiële sector en reisbranche. Hoe ben je bij BeterDichtbij betrokken geraakt?

“Bevestiging, contact, gemak en een relatie. Dat is wat mensen zoeken, ook in de zorg. Het zijn onderwerpen die er echt toe doen. En tegelijkertijd zijn dit gebieden, zeker als het gaat om gemak, waar in de zorg nog veel te winnen is. Na 15 jaar bij digital agency Mirabeau, waar ik een van de oprichters van ben, wilde ik een nieuw Nederlands bedrijf opzetten, waar online een belangrijke component in is. De zorgsector staat digitaal nog in de kinderschoenen, eindgebruikers kunnen nog veel beter bediend worden. Dit is een interessante markt. Om me te verdiepen in de zorgsector, ben ik een dag per week stage gaan lopen bij de Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ, red.). De toenmalig voorzitter en huidige directeur gaven mij samen de ruimte om een plan uit te werken voor BeterDichtbij en daarbij te bekijken hoe de rol van de regionale ziekenhuizen kan worden versterkt.

Sinds oktober 2016 is BeterDichtbij als nieuwe digitale service beschikbaar in de eerste ziekenhuizen. Gestart als app waarmee patiënt en arts eenvoudig en veilig met elkaar in contact kunnen blijven. In de toekomst een volledig serviceconcept.”

Hoe kan technologie van waarde zijn voor ziekenhuizen en zorgorganisaties?

“Zowel de patiënt als de arts, mensen zoals jij en ik, zoeken verbinding. De drempel om contact te leggen zal in de toekomst lager worden. We gaan meer zelfinzicht opbouwen en zullen ook vaker zelf actief op zoek gaan naar oplossingen en antwoorden. We zijn kritischer, zuiniger op onze gezondheid. En tegelijkertijd kunnen we via e-health zelf meer bijhouden, wat dit proces verder versnelt.

In de zorg zijn allerlei invloeden die ervoor zorgen dat we minder of ander contact hebben met zorgverleners dan we soms zouden willen. Ik zag dat ook in mijn persoonlijke omgeving. Mijn moeder heeft een lang ziektetraject gehad. Ze was zelf een bevlogen verpleegkundige en wist zelf dus heel goed hoe de zorg werkt. Desondanks had ze de schroom om haar eigen dokter kleine vragen tussendoor te stellen. Na lang aandringen als familie, deed ze het uiteindelijk toch. En dan was ze altijd weer heel gerustgesteld met het antwoord.

Toen zag ik hoe hoog die muren zijn rond artsen en zorgorganisaties. Terwijl artsen het zelf heel fijn vinden als patiënten direct contact zoeken. De regeldruk en beschikbare budgetten zorgen ervoor dat de sector hier niet zelf vol mee aan de slag gaat. Dat die innovatie straks van buiten de sector komt, zou erg zonde zijn. Dat gun ik de sector niet en daarom wil ik het met de sector samen opzetten. Daarbij moet technologie niet het doel zijn, maar een middel om een relatie mooier en makkelijker te maken. Die kans is er in de zorg!”

Welke initiatieven hebben je geïnspireerd voor BeterDichtbij?

“Bijvoorbeeld Oscar Health, een dienst uit Amerika. Een zorgverzekeraar die heel hard groeit, omdat ze een goed product hebben maar juist hun hele dienstverlening eromheen, de service van de zorg, is sterk onderscheidend. Dat stuk, ‘de service van jouw zorg’, dat gaan we nu doen met BeterDichtbij. Alleen het verzekeraarsdeel niet, zodat het door alle Nederlanders gebruikt kan worden.

Dichterbij huis denk ik aan funda.nl, Kieskeurig en Booking.com. Deze partijen maken een deel van de aangeboden diensten inzichtelijk en zorgen dat er zo een grote groep aan beide kanten gebruik van wil maken. De ambitie is dat iedereen straks de zorg weet te vinden via BeterDichtbij, dat BeterDichtbij de ANWB van de zorg wordt. Niet in plaats van bestaande organisaties, want je gaat nog steeds naar je eigen Volkswagen dealer, maar je bent ook lid van de ANWB omdat je daar makkelijk en snel contact hebt. En zo blijft je zorgaanbieder jou de zorg bieden, en biedt BeterDichtbij de service: gemak en vertrouwen bij elkaar.”

BeterDichtbij wordt nu ruim een half jaar ingezet door de regionale ziekenhuizen. Hoe reageren artsen en patiënten op de nieuwe dienst?

“Artsen ontdekken dat ze minder telefonische spreekuren hoeven te doen en dat mensen beter geïnformeerd zijn bij de volgende afspraak, omdat de kleine vragen al eerder zijn gesteld. Patiënten spreken wij zelf niet, die informatie is afgeschermd en alleen beschikbaar voor de ziekenhuizen natuurlijk. Maar wij krijgen in het algemeen terug via de assistenten en verpleegkundigen dat patiënten erg blij zijn met BeterDichtbij. Ze zijn vaak verbaasd dat hun eigen ziekenhuis in de buurt deze mogelijkheid al heeft, voelen zich soms ook vereerd dat ze op deze manier met hun arts kunnen communiceren. De drempel om je vraag te stellen wordt heel laag, je arts zit gewoon in je broekzak.”

Wat is er nodig om BeterDichtbij nog verder te brengen?

“Uiteindelijk proberen we mensen makkelijker met elkaar in contact te brengen door slim gebruik te maken van technologie. En het succes zal zitten in de combinatie van de mensen die het doen en de technologie die het bij elkaar brengt. Het gaat er dus om dat je er samen echt voor gaat. En de kracht van een merk is cruciaal heb ik uit eerder werk geleerd. Hoe sterker en sympathieker een merk, hoe meer waarde en reserveruimte je dat geeft als organisatie om nieuwe diensten te organiseren en echt in dialoog te zijn met je klanten.”

Wat is je droom met BeterDichtbij?

“Dat BeterDichtbij een bekend en sympathiek merk is dat mensen helpt makkelijker om te gaan met hun eigen zorg. En het de zorgorganisaties zelf steviger heeft gemaakt in de vele veranderingen die op hen afkomen.”

Lees verder over Godfried Bogaerts.

Blijf op de hoogte, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Abonneer u nu op de BeterDichtbij nieuwsbrief, net als andere professionals in de zorg. Iedere twee maanden gratis in uw mailbox. En natuurlijk kunt u zich op ieder moment afmelden.