Ga naar hoofdinhoud
De BeterDichtbij servicedesk is tijdelijk telefonisch niet bereikbaar i.v.m. storing. Je kunt contact opnemen via de chat op onze website of per mail via service@beterdichtbij.nl

Slimmer werken, niet harder: Zonja de Klein over digitale zorg met impact

Zonja de Klein heeft een duidelijke missie: digitale zorg strategisch zo inzetten om écht impact te maken. Met meer dan een miljoen gebruikers staat BeterDichtbij midden in de zorgtransformatie, waarbij de patiënt centraal staat en het werk van de zorgverleners (nog) leuker wordt. Een gesprek met Zonja, sinds 1 januari dit jaar Directeur Mens en Zorg bij BeterDichtbij, over haar visie op de toekomst van zorg, digitalisering en de groei van BeterDichtbij. 

BeterDichtbij als vast onderdeel van het zorgproces

Het succes van BeterDichtbij ligt volgens Zonja in een duidelijke en gezamenlijke missie: zorg toegankelijker, persoonlijker en effectiever maken. “We kunnen zorg zo inrichten dat patiënten meer regie krijgen over hun eigen traject, terwijl we tegelijkertijd het werk van zorgverleners ondersteunen, zonder extra werkdruk. Dat doen we niet vanuit commercieel belang, maar vanuit een gedeelde drive om de zorg beter te maken.”

Een belangrijk onderdeel hierin is samenwerking met deelnemende zorgorganisaties. “We werken nauw samen met ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties, revalidatie, medisch servicecentra en andere zorgorganisaties, zodat onze oplossing meer wordt dan alleen een digitale tool; het wordt een vast onderdeel van het zorgproces.” Ze benadrukt daarbij dat opschalen niet alleen draait om meer gebruikers, maar vooral om het daadwerkelijk toevoegen van waarde in de zorg. “Schaal bereik je niet door alleen maar een app te downloaden, maar door ervoor te zorgen dat het écht iets oplevert voor zowel patiënten als zorgverleners. Digitale zorg werkt pas echt als het een structureel onderdeel is van de werkwijze.”

Warme, digitale zorg

Hoe digitalisering de menselijkheid in de zorg versterkt? Daar hoeft Zonja niet lang over na te denken, ze vertelt: “Een ogenschijnlijk klein bericht kan juist heel warm en persoonlijk zijn. Digitale zorg is heel dichtbij. Zoals kinderarts-allergoloog Monique Gorissen het zo mooi omschrijft is dankzij de berichtenuitwisseling via BeterDichtbij het contact met haar patiënten wederkerig geworden. Zij is minder de arts in de witte jas die in de spreekkamer orakelt. Patiënten willen gezien worden als de mens, niet als de ziekte die ze hebben.”

Voor Zonja draait het om het ontzorgen van patiënten: “De geruststelling dat je laagdrempelig vragen kunt stellen en snel antwoord krijgt, is belangrijk. Dat geeft patiënten houvast en zorgt ervoor dat ze met een gerust hart kunnen slapen.”

Een ogenschijnlijk klein bericht kan juist heel warm en persoonlijk zijn. Digitale zorg is heel dichtbij.

Lef en samenwerking als sleutel tot verandering

Zonja ziet lef als een belangrijk thema voor de toekomst van zorg. “We moeten af van productiegedreven zorg en ons richten op zinnige zorg. Dat vraagt om samenwerking over de grenzen van organisaties heen en een focus op preventie. Echte verandering vraagt om langetermijndenken.”

Een belangrijk voorbeeld is regionale samenwerking: hoe kunnen zorgorganisaties effectiever samenwerken en tegelijkertijd patiëntwaarde centraal stellen? “Preventie speelt hierin een belangrijke rol. Door eerder in te grijpen, kunnen we problemen voorkomen en de druk op de zorg verminderen. Als digitale dienst van de zorgsector zelf, kunnen we hieraan bijdragen. We zijn dan ook al in gebruik binnen het Digitaal Gezondheidscentrum en andere samenwerkingsverbanden in de zorg die zich hierop richten.”

Groei en talentontwikkeling

Naast haar visie op zorg richt Zonja zich ook op het team achter BeterDichtbij. “De snelle groei van het bedrijf vraagt om een sterke interne organisatie waarin talenten optimaal worden benut. Een sterke strategie is niets zonder de juiste mensen. Daarom investeren we in een werkomgeving waar medewerkers zicht ontwikkelen en met plezier werken.”

Het interne talentenprogramma van BeterDichtbij biedt medewerkers de kans om zich te ontwikkelen, ze vertelt: “Iedereen leert elke dag. Door die mindset te stimuleren bouwen we niet alleen aan een sterk bedrijf maar ook aan betere zorg. Mensen daarvan bewust maken is precies de rol die ik voor mezelf zie.”

Een oproep aan de zorgsector

Zonja’s boodschap aan de zorgsector is helder: “Blijf niet bij onderzoeken en plannen maken, maar kom in actie. We weten allemaal welke uitdagingen er zijn in de zorg. Er zijn al bewezen oplossingen en vele talenten in organisaties om hiermee aan de slag te gaan. Laten we ze nu gaan benutten, opschalen én echt impact maken. Verandering begint niet met denken, maar met doen!”