Het BeterDichtbij platform voor patiënten en zorgverleners is tijdelijk onbereikbaar i.v.m. storing. Er wordt gewerkt aan een oplossing, excuses voor het ongemak.

De digitale dokter in Nederland, dichterbij dan je denkt (deel 2)

De zorg in Nederland is goed geregeld. Zo goed, dat de waarde van digitalisering niet altijd wordt gezien. Terwijl digitalisering kan helpen de zorg makkelijker en beter te maken. Hoe haal je dan het optimale uit de nieuwe technologie? Een plan in drie stappen. Stap 2: Wees beschikbaar voor de mobiele consument.

Vrouw van middelbare leeftijd kijkt glimlachend weg van haar smartphone

Om de consument met een zorgvraag en de zorgverlener met een aanbod met elkaar te kunnen verbinden, heb je een platform nodig. Een plek waar vraag en aanbod bij elkaar komen én een plek waarbij het aanbod van zorgverleners zo breed is, dat het voor een grote groep consumenten het juiste aanbod is. Niet zomaar een digitale dienst voor een beperkte groep patiënten, want dan kun je onvoldoende schaal opbouwen, leren van je gebruikers en op basis daarvan door ontwikkelen.

Dat was het startpunt van deel 1 van ons stappenplan voor de Nederlandse zorg. Stap 2 is wat ons betreft: wees beschikbaar voor de mobiele consument.

De achtergrond van deze stap: wanneer je een digitale dokter aan wilt bieden, zul je dat moeten doen op de plek waar die gebruikers al zijn op het moment dat het ze een vraag hebben. Oftewel: op hun telefoon. Het lijkt een open deur, maar je zult versteld staan wat er nu aan niet-mobiele oplossingen wordt aangeboden.

Niet zonder mobiele telefoon

De huidige consument kan niet meer zonder zijn mobiele telefoon. Mensen gaan ermee naar bed en staan ermee op (sommigen gebruiken hun smartphone zelfs als wekker). Voor men vertrekt naar het werk wordt het laatste nieuws nog gelezen, een berichtje gestuurd naar familieleden of een kennis over de sportwedstrijd van die avond. In de auto wijst diezelfde mobiele telefoon vervolgens mensen met navigatie de weg of komt de laatste file-informatie door. Ook de bekende voorbeelden als het doen van je bankzaken op je mobiel kent iedereen. En laten we de vele spelletjes die miljoenen Nederlanders spelen op hun mobiel niet vergeten.

Voor het eerst in de geschiedenis is er daarmee een stuk technologie dat mensen continu bij zich dragen. Het ‘mobieltje’ is gestart als apparaat om mee te communiceren, maar inmiddels net zo goed een betaal- en toegangsmiddel als een doorzoekbaar naslagwerk. En we staan nog maar aan het begin.

Veel zoektermen over gezondheid

Veel zoektermen in de zoekmachines gaan over gezondheid (in 2018 zocht 72% van de Nederlandse online informatie over gezondheid). Ook bij zoektermen ingevoerd op een mobiel is dit het geval. De consument is inmiddels gewend dat hij alles kan doen met zijn smartphone. Een digitale dokter als dienst zal dan ook eenvoudig en goed moeten werken op een mobiele telefoon. De eerder genoemde voorbeelden uit het buitenland hebben dit zeer goed door. Ping A Good Doctor uit China (inmiddels 265 miljoen geregistreerde gebruikers!) kent bijna geen ander gebruik dan mobiel.

In Nederland zet de zorgsector op dit moment nog vol in op patiëntportalen. Naast het feit dat veel van deze portalen niet erg handig werken op een mobiele telefoon, is de insteek anders. Mobiele services starten vaak vanuit de behoefte van de gebruiker (‘Ik wil nu contact’ of ‘Wat is ook weer mijn saldo’), een portaal start vaak bij de informatie/data die de achterliggende organisatie wil delen met haar klanten of patiënten.

Dus ook voor het succes van een digitale dokter als dienst in Nederland zal ‘mobile first’ een vereiste zijn. Ontwikkel dus een super gebruikersvriendelijke app of digitale service die mensen willen gebruiken.

Blijf op de hoogte, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Abonneer u nu op de BeterDichtbij nieuwsbrief, net als andere professionals in de zorg. Iedere twee maanden gratis in uw mailbox. En natuurlijk kunt u zich op ieder moment afmelden.